ΤΟ ΚΚΕ ΤΙΜΗΣΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, η πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή  Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, 1945 – 2015, και μπροστά στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή βίντεο για την αντιφασιστική νίκη. Στη συνέχεια έγινε ομιλία από τον γραμματέα της Τ.Ο. Λάρισας του ΚΚΕ Γιάννη Σκόκα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η Αντιφασιστική νίκη ως μια μεγάλη νίκη των λαών μπορεί να εμφυσήσει πίστη στη δύναμή τους. Πως ότι συμβαίνει σήμερα στην ζωή τους ούτε μοιραίο είναι, ούτε τελεσίδικο. Πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Γι΄αυτό την 9η Μάη του 1945, ως σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης, τρέφουν άσβεστο μίσος οι διακρατικές ενώσεις, τα κάθε λογής διαπιστευμένα όργανα, που υπηρετούν τον καπιταλισμό. Επιχειρούν να τη σβήσουν από τη μνήμη, παραχαράσσουν το περιεχόμενό της, αντιστρέφουν την ιστορική αλήθεια.

3Έχει μεγάλη σημασία για την πάλη του διεθνούς εργατικού κινήματος η βαθιά συνειδητοποίηση του χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και αυτός  ο πόλεμος αλλά και όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι έχουν την ίδια μήτρα. Τους αδυσώπητους και αγεφύρωτους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων. Μπορεί σε κάθε φάση, σε κάθε εποχή να αλλάζουν τα δόγματα(δηλαδή τα επιχειρήματα με τα οποία ντύνονται ) όμως ο σκοπός, η αιτία παραμένουν ίδια.

 

 

Πίσω τους πάντα κρύβονται οι οξυμένοι ανταγωνισμοί. Στην βάση αυτών των ανταγωνισμών συγκροτούνται συμμαχίες όπως ήταν ο Άξονας Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας από την μια μεριά και η συμμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας-Βρετανίας από την  άλλη. Και σήμερα, οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε διαδοχικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε μικρότερου ή μεγαλύτερου βάθους οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού που κυοφορούν βαθύτερες και πιο γενικευμένες κρίσεις διεθνώς. Και σήμερα υπάρχουν διεθνείς μονοπωλιακές ενώσεις-συμμαχίας στην βάση αυτών των αντικρουόμενων συμφερόντων, που επεκτείνονται, αναδιατάσσονται, δημιουργούνται νέες.

4Η ελληνική κυβέρνηση, παίζει επικίνδυνα παιγνίδια και προς όλες τις κατευθύνσεις. Με τέτοια πολιτική εμπλέκεται ο ελληνικός λαός όλο και πιο πολύ στο κουβάρι των επικίνδυνων αντιθέσεων για τον έλεγχο και το μοίρασμα των αγορών στην ευρύτερη περιοχή από τα ιμπεριαλιστικά κράτη.

Η ενεργή συμμετοχή της κυβέρνησης στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ υπονομεύει την ειρήνη και αυξάνει τον κίνδυνο ενός μεγάλου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή.

Το ζήτημα για το εργατικό – λαϊκό κίνημα στο κάθε καπιταλιστικό κράτος δεν είναι να επιλέξει με ποια ομάδα ιμπεριαλιστών θα πάει, αλλά είναι να επιλέξει να κάνει το δικό του αγώνα ενάντια στον πόλεμο των αστικών τάξεων, να μη χύνει το αίμα του ο λαός για ξένα συμφέροντα, για να πλουτίζουν οι εκμεταλλευτές.»

10Ακολούθησε η μουσικοθεατρική παράσταση «Αναμνήσεις για τον Έρνστ Τέλμαν» από την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε στο χώρο έκθεση φωτογραφιών αρχειακού υλικού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ