ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΚΛ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

Σύσκεψη με τα Δ.Σ των σωματείων του ΕΚΛ, πραγματοποίησε την Τετάρτη το απόγευμα, η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, με σκοπό, να ενημερώσει για τις εξελίξεις, που όπως τονίστηκε, διαγράφονται αρνητικές για την εργατική τάξη και για να προετοιμάσει μαζί τους την αντίδραση με μαζικό, μαχητικό τρόπο, στην νέα συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, που φέρνει νέα αντεργατικά μέτρα.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσος Τσιαπλές, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Η συμφωνία με τους δανειστές θα ισοπεδώσει ό,τι δεν πρόλαβε να τελειώσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση.

Με βάση αυτή την κατάσταση, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρέπει να ανοίξουμε μια συστηματική δουλειά σε κάθε σωματείο, κλάδο, τόπο δουλειάς, ξεσηκώνοντας τους εργαζόμενους, με αιχμές:

α. την πάλη για τις ΣΣΕ

β. την πάλη για τα προβλήματα της υγείας

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αφήνουμε στην άκρη, τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της ανεργίας, των απλήρωτων και ένα σωρό άλλα προβλήματα.

             Από αύριο ξεκινάμε κατά σωματείο, περιοδείες ενημέρωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με την ανακοίνωση του ΕΚΝΛ για την συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με την Ε.Ε, ΕΚΤ, ΔΝΤ και τις συνέπειες που θα φέρει στην ζωή μας (ΣΣΕ, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, κ.α).

             Για τις ΣΣΕ, πρέπει να γίνει άμεσα συζήτηση σε κάθε Δ.Σ σωματείου και σε κάθε χώρο δουλειάς, σχετικά με το τι ετοιμάζει η κυβέρνηση και τι διεκδικούμε εμείς, που θα καταλήγει σε ένα πρόγραμμα δουλειάς κάθε σωματείου, που θα περιλαμβάνει Γ.Σ, συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Η οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ, είναι συνολική μάχη, δεν αφορά μόνο τον κατώτερο μισθό. Αφορά την μεγάλη μάζα που πληρώνεται με επιχειρησιακές και ΚΣΕΕ, την μεγάλη μάζα επίσης που πληρώνεται λιγότερο από τον βασικό, η οποία μεγαλώνει.

             Χρειάζεται προετοιμασία των Δ.Σ και των Γ.Σ, ώστε να γίνει καλή συζήτηση με βάση το πλαίσιο του ΕΚΝΛ που πρέπει να υιοθετείται απο τα σωματεία και στη βάση αυτή να ανοίγει μια δράση με ενημέρωση και κινητοποίηση κάθε σωματείου, με άνοιγμα εστιών αντίστασης σε χώρους δουλειάς, όπως στην ΑΡΩΓΗ.

             Να μη μείνουμε μόνο στα Δ.Σ, τα οποία πρέπει να συνεδριάσουν με διευρυμένη σύνθεση (σωματειακές επιτροπές, ψηφοδέλτια), αλλά να γίνουν μέχρι τέλος Μάη αρχές Ιούνη Γ.Σ όλων των σωματείων ή συσκέψεις, με προετοιμασία.

             Θα βγει φυλλάδιο, που θα αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα προβάλει τους στόχους πάλης για τις ΣΣΕ, στο τρίπτυχο επαναφορά, κατάργηση αντεργατικών νόμων – κάλυψη απωλειών, βάση οι ΣΣΕ του 2009 – σύγχρονες ανάγκες, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επίδομα ανεργίας.

             Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, αποφάσισε την οργάνωση συλλαλητηρίου για την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ, στην Κ. Πλατεία και για Πανεργατική Απεργία προς τα τέλη Ιούνη, με ανοιχτή ημερομηνία για συντονισμό πανελλαδικό, έχοντας υπόψη ότι στις 30/6 λήγει η ισχύς της ΕΓΣΣΕ και η «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», εκτός αν υπογραφεί νέα συμφωνία.

             Όλα τα Δ.Σ, οι Γ.Σ και οι συσκέψεις σωματείων, να καταλήγουν σε απόφαση για το Συλλαλητήριο στις 10/6 και για Πανεργατική Απεργία με ανοιχτή ημερομηνία.

             Μέσα στον Ιούνη προσανατολίζονται για κινητοποιήσεις ορισμένες Ομοσπονδίες για τις ΚΣΣΕ (Τρόφιμα-Ποτά, Φάρμακο, Οικοδόμοι, Τυπογράφοι), γεγονός που σημαίνει ότι στα σωματεία αυτά, αλλά και στο ΕΚΝΛ, πέφτει μερίδιο της ευθύνης για την προετοιμασία και πραγματοποίησή τους.

             Στις 20/5 οι συνταξιουχικές οργανώσεις θα κάνουν συγκέντρωση για τα προβλήματα των συντάξεων και της υγείας και πρέπει να την στηρίξουμε, ενώ εκείνη την ημέρα θα υπάρχει απεργία και στην δημόσια υγεία.

Για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας

Τα προβλήματα της δημόσιας υγείας είναι οξυμένα (μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, αναλώσιμα, υποχρηματοδότηση, εμπορευματοποίηση). Μετά την ΠΝΠ για την αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων και απ’ τα Νοσοκομεία, από την συγκυβέρνηση, υπάρχει πρόσθετη ανησυχία. Είναι πρόβλημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους. Αφορά κάθε σωματείο εργαζομένων, συνταξιούχων, κάθε ΛΑΕ

Οι μέχρι τώρα δράσεις μας είναι περιορισμένες και αποσπασματικές, δεν έχουν γίνει υπόθεση κάθε σωματείου, ΛΑΕ. Η πρόσφατη κινητοποίηση που κάναμε στο ΠΠΝΛ, όπου έγινε φιέστα της 5ης ΥΠΕ με ομιλητή τον υπουργό υγείας, πρέπει να έχει συνέχεια.

Με άξονα τις διεκδικήσεις για κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών όλου του λαού, χωρίς καμία πληρωμή του λαού σε υγεία-πρόνοια –φάρμακο. Με πλήρη ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών σε Νοσοκομεία, Κ.Υ-ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ, προνοιακά ιδρύματα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δημιουργία Κ.Υ στις πόλεις, πλήρως εξοπλισμένων, στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό, δημόσια, δωρεάν. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε υγεία-πρόνοια, αποφασίσαμε να πάμε:

Α.   Σε σύσκεψη σωματείων και φορέων, την Τρίτη 19 Μάη, στις 7.30 μ.μ, στο ΕΚΝΛ, όπου θα καλέσουμε πέρα από τα σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, ΕΒΕ, ΟΓΕ, νεολαία, συνδικαλιστικές οργανώσεις της δημόσιας υγείας.

Β.   Να κάνουμε παράσταση στην 5η ΥΠΕ, την Τετάρτη 20/5, στις 11.30 π.μ., μαζί με τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία που απεργούν.

             Ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση – Τρίτη 2 Ιούνη, 8.30 μ.μ, στο ΕΚΝΛ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ