STOP ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΟΑΕΕ

Υπερασπιζόμενος τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης εμφανίστηκε σήμερα στη Λάρισα ο νέος πρόεδρος του ΟΑΕΕ Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος ανέλυσε το σκεπτικό της νέας διοίκησης στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο.

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι «… η Λάρισα έχει τους λιγότερους οφειλέτες σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας», ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε η οριστική παύση των ποινικών διώξεων των επαγγελματιών από το ταμείο τους, ειδική «φόρμουλα» για τη μηνιαία καταβολή των εισφορών που τίθεται  σε εφαρμογή από τον Ιούνιο, καταβολή συντάξεων σε δύο μήνες μέσα στο 2016 κλπ.

Τέλος ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στη βαρύτητα που δίνεται στην εξέλιξη της μηχανοργάνωσης, θέμα που όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά  «… είναι  άμεσης προτεραιότητας για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και τη δυνατότητα που θα τους παρέχεται για άμεση πρόσβαση στις ηλεκτρονικές  τους καρτέλες».

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Εν τω μεταξύ συνοπτικό υπόμνημα παρέδωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας  κ.  Δημήτρης Αδάμ προς τον Διοικητή  το  ΟΑΕΕ  κ. Πετρόπουλο. Στο υπόμνημα αναφέρει:

Κύριε  Διοικητά,

Συναντήσεις  σαν  τη  σημερινή  όπως  και κάθε  συζήτηση  και  κατάθεση  προτάσεων  για  το  φλέγον  ζήτημα  του  ασφαλιστικού  είναι  ιδιαίτερα  χρήσιμες.

Το  Επιμελητήριο  Λάρισας,  η  Ομοσπονδία, οι  Εμπορικοί  Σύλλογοι  και  όλος  ο  επιχειρηματικός  κόσμος   προφανώς  βρίσκεται  πάντα  αρωγός  σε  κάθε  ολοκληρωμένη  και  στοχευμένη  προσπάθεια  για  επίλυση  προβλημάτων  και  ρεαλιστικό  σχεδιασμό  της  μελλοντικής  λειτουργίας  του  Ταμείου  μας.

Ήδη  από  καιρού  έχουμε  καταθέσει  τις  απόψεις  μας  ευελπιστώντας  ότι  θα  ληφθούν  σοβαρά  υπόψη  από τη Διοίκηση  του  Ταμείου.

Μεταξύ  άλλων  οι  βασικές  μας προτάσεις  είναι:

    1. Ασφάλιστρα αναλογικά  με  το  εισόδημα,  σύνταξη  ανάλογη  με  τα  ασφάλιστρα,  βασική  περίθαλψη  για  όλους, ελεύθερη  επιλογή  ασφαλιστικής  κλίμακας, σύνταξη  μετά από  35 χρόνια  εργασίας ανεξαρτήτως  ηλικίας.
    2. Διετής απαλλαγής  ασφάλισης  στους  πρωτοεισερχόμενους στη αγορά επαγγελματίες.
    3. Κατάργηση κάθε  δίωξης  οφειλετών, αποποινικοποίηση  των  οφειλών.
    4. Κατάργηση της  ασφαλιστικής  ενημερότητας  για  εισπράξεις,  λογιστικά, θεώρηση  βιβλιαρίων κλπ.
    5. Διαφάνεια στη  διαχείριση του Ταμείου, εξορθολογισμός – εκσυγχρονισμός λειτουργίας του Ταμείου.
    6. Καθιέρωση διαδικασίας  επιβράβευσης  με  εκπτώσεις  στις  εισφορές  στους  συνεπείς  στις  πληρωμές  ασφαλισμένους.
    7. Κεφαλαιοποίηση των  μέχρι  σήμερα  ασφαλιστικών  οφειλών,  δίνοντας  δυνατότητα  στους  ασφαλισμένους  άνω  των  20  ετών για  εξόφληση με  καταβολή  μέρους  της  σύνταξης.
    8. Αύξηση του  πλαφόν του  ποσού  οφειλής  που  μπορεί να  παρακρατηθεί  από  τη  σύνταξη  του  οφειλέτη (σήμερα  ανέρχεται στις 20.000 Ευρώ) στα  000 Ευρώ  και  από  τις  30  μηνιαίες  συντάξεις  που  ισχύει  σήμερα  στις 80 μηνιαίες  συντάξεις.
    9. Δημιουργία κατώτατης  ασφαλιστικής  κλάσης ώστε  ο  ΟΑΕΕ  να  γίνει  ανταγωνιστικός στον  ΟΓΑ”.

Η Ο.Ε.Σ.Θ.

Υπόμνημα έδωσε και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας στο οποίο τονίζονται:

  • Σχετικά με τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, είναι η καλύτερη ρύθμιση όλων των εποχών και υπάρχει ικανοποιητική προσέλευση. Αλλά θα πήγαινε ακόμη καλύτερα αν δεν είχε τη μορφή της πάγιας εντολής πληρωμής διότι, υπάρχουν πολλά προβλήματα με τους λογαριασμούς όψεως και πολλούς λογαριασμούς που είναι δεσμευμένοι και όχι μόνο. Θα ήταν προτιμότερο και καλύτερο να δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να πληρώνουν ηλεκτρονικά, με ταυτότητα οφειλής, όπως γίνεται με τις  οφειλές στην εφορία και σε άλλους οργανισμούς.
  • Στην ανακοίνωση του Υπουργείου υγείας και στην πρότασή του να δώσει το δικαίωμα να ενταχθούν 2.500.000 συμπολίτες μας στο πρόγραμμα για την κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι πολύ δυσάρεστο για μία ακόμη φορά να εξαιρούνται οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Παροχή της δυνατότητας στους ασφαλισμένους να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία.
  • Επίσης καταβολή από πλευράς οφειλέτη της ελάχιστης δόσης σε μηνιαία βάση.
  • Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των παλιών οφειλών πάνω από 20.000 ευρώ και μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο έτσι ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να συνταξιοδοτηθούν (με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης).

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ