Αντίθετο το ΤΕΕ στην αγορά ακινήτου από την ΤΕΔΚ Λάρισας

Να μην προχωρήσει η διαδικασία αγοράς ακινήτου αλλά να αποδοθεί το αποθεματικό στους νέους δήμους προκειμένου να εξοφληθεί τμήμα των οφειλών τους προς εργολήπτες δημοσίων έργων, από εκτελεσθέντα έργα που παραδόθηκαν και οφείλονται εδώ και 2 χρόνια, καλεί την ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, το ΤΕΕ – Τμήμα Κ&Δ Θεσσαλίας.

Σε έγγραφο του προέδρου κ. Ντ. Διαμάντου προς τον πρόεδρο και τους δημάρχους μέλη του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ ν. Λάρισας, η οποία κοινοποιείται προς τους βουλευτές και τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ν. Λάρισας, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Πληροφορηθήκαμε ότι, στη σημερινή σας συνεδρίαση – του «εκπνέοντος» θεσμού της ΤΕΔΚ – πρόκειται να ασχοληθείτε και να αποφασίσετε για το θέμα της «αγοράς ακινήτου από την ΤΕΔΚ ν. Λάρισας, στο οποίο θα στεγαστούν τα νέα γραφεία της ΤΕΔΚ ν. Λάρισας», (σύμφωνα με την 38/Πρ. 4/ 3/6/2010  απόφασή σας και την σχετική διακήρυξη). Βέβαια, δικαιολογήθηκε στη συνέχεια ότι, τα γραφεία αυτά θα στεγάσουν την νεοσύστατη ΠΕΔ.

Θεωρούμε ότι, όταν:

– Όλες οι άλλες ΤΕΔΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας που θα συγκροτήσουν την ΠΕΔ (Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας) αποφάσισαν και απέδωσαν αναλογικά στους νέους δήμους το αποθεματικό τους, για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών και οφειλών,

– Υπάρχουν πλείστα όσα νέα κτίρια στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή (νέα δημαρχεία π.χ. Κοιλάδας, Κραννώνα κ.λπ.) για την κάλυψη των αναγκών της ΠΕΔ (δεν νομίζουμε ότι πρέπει να είναι οπωσδήποτε στο κέντρο της Λάρισας, ακόμα και στην πόλη).

– Ακόμα και αν αποφασιστεί αγορά κτιρίου για την ΠΕΔ, οφείλουν να συνδράμουν αναλογικά όλες οι ΤΕΔΚ και όχι μόνο του ν. Λάρισας.

– Υπάρχουν οφειλές των μελών της ΤΕΔΚ ν. Λάρισας (δήμων) προς τα μέλη μας, εργολήπτες δημοσίων έργων, από εκτελεσθέντα έργα που παραδόθηκαν και οφείλονται εδώ και 2 χρόνια σε πλείστες όσες περιπτώσεις. Η δε, δεινή θέση των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι λειτουργούν μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις με εργαζόμενους και προμηθευτές στον κύκλο των εργασιών τους, όλοι τους άνθρωποι του καθημερινού μόχθου της τοπικής μας κοινωνίας, με υπαιτιότητα των δήμων, έχει καταστεί επισφαλής όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά, με την ίδια την προσωπική και οικογενειακή τους κατάσταση. Αφού, είναι γνωστό πως, μη μπορώντας να πράξουν διαφορετικά, έχουν καταφύγει σε ένα δανεισμό εξοντωτικό.

Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, να προχωρήσετε στην κατακύρωση του διαγωνισμού. Σας καλούμε να προχωρήσετε στην «μη έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας», κάτι που πολιτικά, ηθικά και νομικά είναι το ορθό, και δεν ζημιώνει την ΤΕΔΚ ν. Λάρισας αφού, βάσει του άρθρου 3 της διακήρυξης, «ο τελευταίος μειοδότης δεν αποκτά δικαίωμα προς αποζημίωση από την μη έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας». Το δε αποθεματικό της ΤΕΔΚ ν. Λάρισας να μπορέσει να τονώσει τους νέους δήμους στις υπέρογκες οφειλές που με ευθύνη τους δημιούργησαν. Επιφυλασσόμαστε, για την διαφύλαξη του κύρους και της επιστημονικής και επαγγελματικής ιδιότητας των μελών μας, για κάθε νόμιμη ενέργεια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ