ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Με θέμα τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ – μεταλλαγμένα) πραγματοποιήθηκε στις 19/05 η πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε τη συζήτηση αναφερόμενη στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν την καλλιέργεια ΓΤΟ,

αλλά αφήνουν στα κράτη-μέλη το δικαίωμα απαγόρευσης στο έδαφός τους για λόγους περιβαλλοντικούς κοινωνικούς και άλλους. Η πρόεδρος εξήρε την ανάγκη νομοθέτησης για το θέμα και στην χώρα μας, μετά και την έγκριση που δόθηκε πριν λίγες μέρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην εισαγωγή και κυκλοφορία στην αγορά, έντεκα γενετικά τροποποιημένων προϊόντων της αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto και οκτώ προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας Dupont και των γερμανικών ομίλων Bayer και BASF.

Η Ηρώ Διώτη αναφέρθηκε στην ευκαιρία της Προεδρίας της Ε.Ε που είχαμε ως χώρα για να πιέσουμε για μια Ευρώπη ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα, αλλά, που αντί να την εκμεταλλευτούμε, η προηγούμενη κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με τις απαιτήσεις των εταιρειών του κλάδου.

Τέλος η πρόεδρος έθεσε ζητήματα προς απάντηση και διερεύνηση σχετικά με το θέμα των μεταλλαγμένων όπως αυτά του θεσμικού πλαισίου, της τεχνολογίας της γενετικής τροποποίησης, ζητήματα που προκύπτουν για τη βιοποικιλότητα, για τις επιπτώσεις στην ποιότητα διατροφής, για τον κίνδυνο των επιμολύνσεων, για τον κίνδυνο στη διατροφική ασφάλεια και την κυριαρχία.

Τους βουλευτές της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος ενημέρωσαν οι κ.κ. Γεώργιος Μπάλιας νομικός, Επίκουρος Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστοτέλης Τύμπας, Αν. Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος Έρευνας του Διεθνούς Δικτύου ESST, Δημήτριος Μπιλάλης, Αν. Καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάσω Κανελλοπούλου, εκπρόσωπος της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι», και Έλενα Δανάλη, εκπρόσωπος της Greenpeace Ελλάδος.

Η δεύτερη συνεδρίαση στην οποία θα παρευρεθούν μέλη της επιστημονικής κοινότητας και φορείς θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27/05.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ