ENA ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΤΑ

Όσο πιο οικονομικά εξαρτημένοι είναι οι άνδρες από τις συζύγους τους, τόσο πιο πιθανό είναι να τις απατούν, προτείνει νέα μελέτη.

“Θα πίστευε κανείς ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να «δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει», αλλά αυτό δεν συμβαίνει σύμφωνα με την έρευνα», δήλωσε η Christin Munsch, επίκουρος καθηγητής της κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

«Αντ ‘αυτού, τα συμπεράσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ίσοι στις σχέσεις τους, και οτι δεν επιθυμούν να αισθάνονται ότι εξαρτώνται από ένα άλλο πρόσωπο», πρόσθεσε.

Η Christin Munsch ανέλυσε τα δεδομένα από περισσότερους από 2.750 παντρεμένους Αμερικανούς, ηλικίας 18-32, από το 2001 έως και το 2011. Σε ένα μέσο χρόνο, βρήκε ότι υπάρχει 15% πιθανότητα οι άνδρες που είναι εξ ολοκλήρου οικονομικά εξαρτημένοι από τις συζύγους τους να τις απατήσουν.

Η μελέτη παρουσιάζεται στο τεύχος Ιουνίου, του περιοδικού American Sociological Review.

Η απειλή που νιώθουν για τον ανδρισμό τους μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνδρες οι οποίοι είναι εξ ολοκλήρου οικονομικά εξαρτημένοι από τις συζύγους τους είναι πιο πιθανό να απατούν τις γυναίκες τους, από ό, τι οι γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, είπε η Munsch.

«Το εξωσυζυγικό σεξ επιτρέπει στους άνδρες, που νιώθουν ότι απειλείται η αρρενωπότητά τους – επειδή δεν είναι οι οικογενειάρχες που φέρνουν το φαγητό στο σπίτι, όπως πολιτιστικά αναμένεται – να συμμετέχουν στη συμπεριφορά που πολιτισμικά σχετίζεται με την αρρενωπότητα».

«Για τους άνδρες, κυρίως τους νεαρούς άνδρες, ο κυρίαρχος ορισμός της αρρενωπότητας σχετίζεται με τη σεξουαλική αρρενωπότητα και την κατάκτηση, ιδιαίτερα σε σχέση με πολλαπλούς συντρόφους,” είπε η Munsch. “Έτσι, η απιστία μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποκαταστήσουν την απειλούμενη αρρενωπότητά τους. Ταυτόχρονα, η απιστία επιτρέπει στους άνδρες να αποστασιοποιηθούν από, και ίσως να τιμωρήσουν, τις συζύγους τους που …βγάζουν περισσότερα.”

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο εισοδήματος της συζύγου σε μια οικογένεια, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα, αυτή να απατήσει τον σύζυγό της.

Αλλά μεταξύ των ανδρών, αυτοί που φέρνουν στο σπίτι περισσότερο από το 70% του συνολικού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να απατήσουν τις συζύγους τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ