Ζητήθηκαν πιστώσεις για εκκρεμείς διορισμούς μελών ΔΕΠ

«Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει πιστώσεις για τους εκκρεμείς διορισμούς των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, αίτημα το οποίο θα εξεταστεί στο πλαίσιο των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2011», απαντά ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Γιάννης Πανάρετος, σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Έκτορα Νασιώκα.Ο Λαρισαίος βουλευτής στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών, κ. Γιάννη Ραγκούση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ που, ενώ έχουν εκλεγεί σύμφωνα με όλες τις τυπικές και νόμιμες διαδικασίες να υπηρετήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, περιμένουν τον διορισμό τους. Την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό διαρκώς μεγαλώνουν λόγω αύξησης των συνταξιοδοτήσεων μελών ΔΕΠ, αύξησης της εισόδου προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στα πανεπιστήμια, αλλά και μείωσης των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες και μείωσης των αποσπάσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση και αντικρουόμενες απόψεις και δηλώσεις για τον διορισμό των ήδη εκλεγμένων μελών ΔΕΠ».

Και συνέχιζε λέγοντας: «Ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, απαντώντας, στις 30-11-2010, σε σχετική ερώτησή μου αναφέρει, ότι μετά από ενέργειες του υπουργείου, εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις για τον διορισμό των τριακοσίων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι πιστώσεις για τις υπόλοιπες πεντακόσιες θέσεις που εκκρεμούν θα δοθούν σε δύο φάσεις, την άνοιξη και τον Αύγουστο του 2011. Όμως, στις 31-12-2010, με έγγραφο προς τη Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας για το ίδιο θέμα, το Υπουργείο Οικονομικών ζητά την τήρηση του 1 προς 5 για τις προσλήψεις και στην Παιδεία και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αποστείλει αναλυτικά στοιχεία προσλήψεων και αποχωρήσεων για το 2010, γεγονός το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση την προαναφερόμενη απάντηση του υφυπουργού Παιδείας».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο κ. Νασιώκας ρωτούσε τους συναρμόδιους υπουργούς, «ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διορισμών των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και ποια η θέση των Υπουργείων για την εφαρμογή του 1 προς 5 στα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα για τα προαναφερόμενα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ και αν προτίθενται, στο πλαίσιο της εφαρμογής της αρχής της Διαφάνειας, αλλά και για λόγους οικογενειακού προγραμματισμού των ενδιαφερομένων, να προβούν στη δημοσιοποίηση της λίστας με την σειρά διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ».

Ο κ. Πανάρετος στην απάντησή του αναφέρει: «Ήδη εντός του έτους 2010 εγκρίθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών 664 πιστώσεις για ισάριθμους διορισμούς μελών ΔΕΠ συνολικά σε όλα τα ΑΕΙ. Όσον αφορά στους εκκρεμείς διορισμούς, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε τις αντίστοιχες πιστώσεις, αίτημα το οποίο θα εξεταστεί στο πλαίσιο των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2011. Η Δ/νση Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας έχει ήδη αποστείλει προς το υπουργείο Εσωτερικών τα απαιτούμενα στοιχεία σχετικά με τις αποχωρήσεις του πάσης φύσεως προσωπικού που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2010».

Αναφορικά με τη διαδικασία διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρει, ότι «η αρμόδια υπηρεσία του υπ. Παιδείας, προκειμένου να διασφαλίζεται δικαιότερη προώθηση των φακέλων διορισμών για έγκριση πίστωσης και δημοσίευσης στο ΦΕΚ, ελάμβανε υπόψη ως γενικό κριτήριο τον αριθμό πρωτοκόλλου και την αντίστοιχη ημερομηνία εισόδου της Πρυτανικής πράξης και περίληψης διορισμού στο υπ. Παιδείας». Τέλος, ως προς τη δημοσίευση των πινάκων με τα διοριστέα μέλη ΔΕΠ πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επισημαίνεται από τον κ. Πανάρετο, ότι «αυτό δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ