Νέο Λύκειο: καλά τα λόγια, αλλά στην πράξη…

Σχολιάζει η Μουρμούρα

Αν ρίξει μια ματιά κανείς στις αλλαγές του Λυκείου, καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον αυτού του τόπου και των παιδιών μας, δεν έχουν ιδέα για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της χώρας. Για παράδειγμα: στη Β΄Λυκείου δίνονται στους μαθητές της θετικής κατεύθυνσης 5 (πέντε) μαθήματα επιλογής… (Εμβάθυνση στα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, την Επιστήμη Υπολογιστών) , και στους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης 7 (επτά) μαθήματα επιλογής (Εμβάθυνση στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Εμβάθυνση στην Ιστορία, Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία, Λογική, Εφαρμογές Υπολογιστών, Ξένη Γλώσσα και Τέχνη και Πολιτισμός).

Αν οι μαθητές της θετικής κατευθυνσης, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, επιλέξουν και τα 5 μαθήματα επιλογής, και συμβεί το ίδιο και με τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης, τότε ας μας πουν οι αξιότιμοι κύριοι που αποφασίζουν χωρίς τον «ξενοδόχο», πού θα βρεθούν τόσες σχολικές αίθουσες για να διδαχτούν 12 μαθήματα επιλογής;

Για να μην αναφερθούμε και στα 15 συνολικά μαθήματα επιλογής της Γ΄ τάξης ( Εμβάθυνση στα Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία, Επιστήμη των Υπολογιστών, Χημεία, Θρησκεία και Κόσμος, Ξένη Γλώσσα, Οικονομία, Κοινωνιολογία, Τεχνολογία και Ανάπτυξη, Εμβάθυνση στα Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Λατινικά).

Εκτός εάν, στα λόγια μόνο, τα παιδιά θα έχουν τόσες επιλογές. Στην πράξη θα προσφέρονται μόνο δύο με τρεις επιλογές, και θα υποχρεώνουν όλους τους μαθητές να συμβιβάζονται με αυτές, θέλουν δε θέλουν, επειδή το σχολείο θα αδυνατεί –εκ των πραγμάτων- να υλοποιήσει ένα πιο πολύπλοκο και με περισσότερες απαιτήσεις πρόγραμμα, λόγω έλλειψης αιθουσών.

Εδώ και δεκαετίες υπόσχονται αλλαγές στην Παιδεία, αλλά χωρίς ποτέ να το εννοούν πραγματικά, γιατί ποτέ δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη. Γι αυτό και δεκαετίες τώρα, “όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν”…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ