Οι γυναίκες συχνά ζουν περισσότερο από τους άνδρες (5,5 χρόνια κατά μέσο όρο). Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι άνδρες εργάζονται ή πίνουν πολύ, αλλά συμβαίνει εξαιτίας του DNA που κληρονομούν από τη μητέρα τους. Οι γενετιστές το αποκαλούν «η κατάρα της μητέρας”, καθώς τα ελαττωματικά γονίδια είναι αυτά που προκαλούν τα προβλήματα στην υγεία των ανδρών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία. Οι μεταλλάξεις στο DNA είναι βλαβερές μόνο όταν περνούν από τις μητέρες στους γιους τους.
Οι κόρες δεν προσβάλλονται από τα ελαττωματικά γονίδια που περνούν σε αυτές από τις μητέρες τους. Ωστόσο, το DNA των μητέρων ευθύνεται για τα καρδιακά προβλήματα, τα προβλήματα του εγκεφάλου, των μυών και τα νευρολογικά των γιων.
Ωστόσο, ο καθηγητής Neil Gemmell από το Πανεπιστήμιο του Otago σημειώνει ότι και άλλοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη για να εξηγήσει κανείς γιατί οι γυναίκες στατιστικά ζουν περισσότερο από τους άνδρες, και ότι οι άνδρες δεν μπορούν να κατηγορούν μόνο τα κακά γονίδια για την ατυχία τους.
«Η διαφορά στη μακροζωία είναι μόνο δύο έως πέντε χρόνια. Δεν είναι τεράστια διαφορά και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο βραχυκύκλωμα στη ζωή μας, όπως και το γεγονός ότι οι άνδρες δεν πάνε συχνά στο γιατρό και κρύβουν τα προβλήματα τους».