Επικίνδυνη η αλλεργία στα φιστίκια

Η αλλεργία που προκαλούν τα φιστίκια, είναι ένα είδος τροφικής αλλεργίας διαφορετική από τις αλλεργίες που προκαλούν τα άλλα είδη ξηρών καρπών. Τα φιστίκια προκαλούν υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά σωματικά συμπτώματα…

Η τροφική αλλεργία προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου πιστεύει λανθασμένα ότι μια ακίνδυνη ουσία, είναι βλαβερή. Στην προσπάθειά του να προστατεύσει το σώμα, δημιουργεί ειδικά IgE (ανοσοσφαιρίνη E) αντισώματα, ενάντια σε αυτή την τροφή.

Την επόμενη φορά που το άτομο φάει τη συγκεκριμένη τροφή, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών και ισταμίνης. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν ένα χείμαρρο αλλεργικών συμπτωμάτων που μπορούν να επηρεάσουν το αναπνευστικό σύστημα, το γαστρεντερικό σωλήνα, το δέρμα, ή το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί άμεση προσοχή και θεραπεία με επινεφρίνη.

Η αλλεργία στα φιστίκια συνήθως  αντιμετωπίζεται με δίαιτα αποκλεισμού και αποφυγής των τροφών που ενδέχεται να περιέχουν ολόκληρα φιστίκια ή κομματάκια φιστικιών ή και έλαιά τους.

Πηγή: medical.net

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ