Σε συγκλίσεις με τους θεσμούς σε θέματα όπως ο εισπρακτικός στόχος για τον ΦΠΑ, η εταιρική φορολόγηση, αλλά και η φορολόγηση της ναυτιλίας οδηγεί η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση που κατατέθηκε χθες σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, αλλά δεν συζητήθηκε τελικά στο Eurogroup.
Πάντως, παραμένουν αποκλίσεις σε ζητήματα σχετικά με τον ΦΠΑ στον τουρισμό, τον ΦΠΑ στα νησιά και τις αμυντικές δαπάνες. Στο ασφαλιστικό διάφορες εντοπίζονται στο ΕΚΑΣ, στην αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, αλλά και στο χρόνο έναρξης μείωσης των πρόωρων συντάξεων.
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ να ανέλθουν στο 0,93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι 0,74% που ήταν η αρχική της πρόταση. Σημειώνεται πως οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως τρόφιμα, ενέργεια, νερό και ξενοδοχεία θα μείνουν στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και στον υπερμειωμένο του 6% θα υπάγονται φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και τα θέατρα. Πάντως, στο τελευταίο αυτό κείμενο της η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την έκπτωση 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, υπαναχωρώντας από την αρχική της θέση.
Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υιοθετεί μερικώς την πρόταση των θεσμών για αύξηση της φορολόγησης της χωρητικότητας των πλοίων (tonnage tax), αλλά δεν δέχεται την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στη ναυτιλία και μιλά για εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου φορολογίας για τον εμπορικό στόλο.
Στο ασφαλιστικό η Ελλάδα αποδέχεται εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, αλλά για την πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας) θέλει να ισχύσει μετά την 31 Οκτωβρίου 2015 και όχι από την 1η Ιουλίου 2015 όπως ζητούν οι θεσμοί.
Για το ΕΚΑΣ η ελληνική πρόταση προβλέπει τη σταδιακή αντικατάστασή του μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018, όταν η νέα πρόταση των θεσμών προβλέπει την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 με άμεση ωστόσο ισχύ για το 20% των πιο εύπορων δικαιούχων του επιδόματος (θα το χάσουν άμεσα οι 2 στους 10 δικαιούχους).
Σχετικά με την αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων (κύρια και επικουρική σύνταξη) η κυβέρνηση προτείνει αύξηση κατά 1% από το 4% στο 5%, όταν οι θεσμοί προτείνουν αύξηση από το 4% στο 6%.
Στα εργασιακά η ελληνική πλευρά επιμένει στη διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού (άρθρο. 103 του Νόμου 4172/2013) για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σημειώνεται πως οι θεσμοί ζητούν να μην γίνει καμία μεταβολή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες η ελληνική πρόταση επιμένει στη μείωσή τους κατά 200 εκατ. ευρώ και όχι κατά 400 εκατ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί.
Στις αποκρατικοποιήσεις η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για ΟΛΠ και ΟΛΘ το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015. Δεσμεύεται δε να προχωρήσει τις εκκρεμείς δράσεις που απαιτούνται για τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, των ΟΛΠ , ΟΛΘ, αλλά και του Ελληνικού.
Θανάσης Κουκάκης – in.gr