Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας άνοιξε τις πύλες του στον τοπικό πληθυσμό, στο ευρύτερο ευαισθητοποιημένο κοινό και σε υποψήφιους μαθητές του με την πραγματοποίηση Ημερίδας Ευαισθητοποίησης για την λήξη του σχολικού έτους.
Η ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ και είχε δύο μέρη: την παρουσίαση των σχεδίων εργασίας (πρότζεκτ) που υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά και την τελετή αποφοίτησης των εκπαιδευομένων που ολοκλήρωσαν την διετή φοίτηση.
Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η προϊσταμένη του τμήματος αλφαβητισμού της Γενικής Γραμματείας Δια βίου Μάθησης κ. Β. Νικολοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Δ. Παπαδημόπουλος, ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής κ. Δ. Δεληγιάννης, ο γ. Διευθυντής της περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κ. Μέγας, ο σχ. Σύμβουλος πληροφορικής και πρόεδρος της ΕΕΠΕΚ κ. Δ. Κολοκοτρώνης, ο σχ. Σύμβουλος φιλολόγων Ν Καρδίτσας κ. Η. Τσιάμαλος, ο Διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Λάρισας κ. Γ. Τράντας, η διευθύντρια του 3ου ΕΠΑΛ κ Β. Λάμπρου, παλαιότεροι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτικοί του σχολείου και μεγάλος αριθμός συγγενών και φίλων των μαθητών και του σχολείου.
Στην αρχή παρουσιάστηκε από το διευθυντή του 1ου ΣΔΕ Λάρισας κ. Μαργαρίτη Ντούμο ο ρόλος του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και η προσφορά του στην τοπική κοινωνία κατά τα 12 χρόνια λειτουργίας του. Στην ημερίδα τιμήθηκε ο κ. Απόστολος Μπάρλος, τέως διευθυντής του σχολείου και Παιδαγωγικός Σύμβουλος πλέον των ΣΔΕ της Θεσσαλίας. Ακολούθησε η παρουσίαση του Υποδιευθυντή του 1ου ΣΔΕ Λάρισας Τάσου Μάτου για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συμμετέχει το 1ο ΣΔΕ Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας με τίτλο «Net not Neet»
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα 4 σχέδια δράσης που υλοποίησαν οι μαθητές υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου και συγκεκριμένα τα σχέδια «Δημιουργούμε ψηφιακές αυτοβιογραφικές αφηγήσεις» (Υπ. Καθηγητές : Α. Μάτος, Ε. Τεκέδου), «Δεύτερη Ευκαιρία: Εφημερίδα του 1ου ΣΔΕ Λάρισας» (Υπ. Καθηγητές: Κ. Σερλέτη, Φ. Μπουρναβέα), «Διαδρομές στη μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου μου»( Υπ. Καθηγητές: Κ. Οικονόμου, Χ. Αρσένου) και «Βιολογικές καλλιέργειες»( Υπ. Καθηγητές: Δ. Φουνταρλής , Α. Μέγα). Με τον τρόπο αυτό το κοινό είχε τη δυνατότητα να λάβει μια γεύση από όσα οι εκπαιδευόμενοι μελέτησαν, επεξεργάστηκαν, ανέλυσαν, συνέθεσαν και προπάντων βίωσαν στη διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς. Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση πρότζεκτ θεωρείται θεσμός κλειδί στο πλαίσιο λειτουργίας των ΣΔΕ.
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος αποτέλεσε το σημείο κορύφωσης της βραδιάς προσφέροντας άπειρες στιγμές ικανοποίησης, υπερηφάνειας και συγκίνησης τόσο από την πλευρά των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Είκοσι περίπου μαθητές έλαβαν το πολυπόθητο απολυτήριο μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς, αλλά και λύπης, για τον επικείμενο αποχωρισμό τους από το σχολείο που αγάπησαν και τους αγάπησε. Σχεδόν κάθε μαθητής και μαθήτρια χαιρέτισε, μετά την παραλαβή του τίτλου την εκδήλωση, κι έκανε έναν σύντομο απολογισμό της φοίτησης, χωρίς να κρύβει τη συγκίνηση.
Η ημερίδα υπηρέτησε με επιτυχία τον βασικό στόχο της εξωστρέφειας του σχολείου και όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Το ΣΔΕ είναι καινοτόμος εκπαιδευτικός οργανισμός, που από την καθιέρωσή του έως σήμερα έχει φροντίσει να παρέχει σε πλήθος ανθρώπων όχι μόνο μία δεύτερη, αλλά πολλές ευκαιρίες για ατομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας για την επόμενη σχολική χρονιά και όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν μπορούν να απευθύνονται κάθε Τετάρτη για εγγραφές από 8.30 π.μ. μέχρι 12.30 μ.μ. στο διδακτήριο του 5ου Λυκείου Λάρισας (Ιουστινιανού και Κομνηνών), όπου στεγάζεται το σχολείο. Το τηλέφωνο του σχολείου είναι: 2410 670950. Όσοι είναι ενήλικες πάνω από 18 ετών και δεν έχουν Απολυτήριο Γυμνασίου δίνεται τώρα μια δεύτερη ευκαιρία να το αποκτήσουν. Η φοίτηση στο σχολείο διαρκεί μόνο δυο χρόνια και εφαρμόζεται ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των ενήλικων εκπαιδευομένων.