Το κοινό διατροφικό λίπος και τα εντερικά μικρόβια σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις

Ένα νέο μονοπάτι έχει ανακαλυφθεί που συνδέει τα κοινά διατροφικά λιπίδια και την εντερική μικροχλωρίδα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη του Cleveland Clinic που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Nature

Η μελέτη δείχνει ότι όταν η διατροφή περιέχει τα συνηθισμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα (όπως αυγά, συκώτι, τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, οστρακοειδή), η προδιάθεση που κάποιος μπορεί να έχει για καρδιαγγειακά νοσήματα, δεν οφείλεται μόνο στα γονίδιά του, αλλά και στους μικροοργανισμούς που ζουν στο πεπτικό του σύστημα και προσπαθούν να μεταβολίσουν ένα συγκεκριμένο λιπίδιο, τη γνωστή σε όλους λεκιθίνη. Η λεκιθίνη και ο μεταβολίτη της, η χολίνη, βρίσκονται επίσης και σε πολλά εμπορικά ψημένα αγαθά, σε συμπληρώματα διατροφής, ακόμη και σε παιδικές βιταμίνες.

“Όταν δύο άνθρωποι τρώνε παρόμοια πράγματα, αλλά ο ένας εμφανίζει κάποια καρδιακή πάθηση και ο άλλος όχι, σήμερα πιστεύουμε ότι η καρδιακή νόσος του πρώτου εμφανίζεται, λόγω των γενετικών διαφορών τους. Οι μελέτες όμως δείχνουν ότι αυτές είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης,” είπε ο Stanley Hazen, M.D., Ph.D., από το τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής και Προληπτικής Καρδιολογίας & Αποκατάστασης της Cleveland Clinic. “Στην πραγματικότητα, οι διαφορές στη χλωρίδα του εντέρου από το ένα άτομο στο άλλο, φαίνεται να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο το αν κάποιος θα αναπτύξει καρδιακή πάθηση. Η χλωρίδα του εντέρου φιλτράρει οτιδήποτε τρώμε”

Ο Δρ Hazen πρόσθεσε: «Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι η χολίνη – μια φυσική βιταμίνη – όταν λαμβάνεται σε περίσσεια, προωθεί την αθηροσκληρωτική καρδιοπάθεια.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια τεράστια αύξηση της προσθήκης χολίνης σε πολυ-βιταμίνες – ακόμα και σε εκείνες που διατίθενται στο εμπόριο για τα παιδιά μας. Η χολίνης είναι η ίδια ουσία, που η μελέτη μας δείχνει, ότι η χλωρίδα του εντέρου μπορεί να τη μετατρέψει σε κάτι που έχει άμεσες, αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά με τη δημιουργία ενός υποπροϊόντος που προκαλεί αθηροσκλήρωση.

Πηγή: sciencedaily.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ