Ερώτηση σχετικά με τις καταθέσεις στο εξωτερικό μελών της Κυβέρνησης από το έτος 2010 και εφεξής κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας να μάθει ποιά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων των εμβασμάτων προς το εξωτερικό των μελών της Κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το έτος 2010 και εφεξής
και τι σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων (πόθεν έσχες) όλων των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το έτος 2010 μέχρι και την ημέρα επιβολής των capital controls.
Αναλυτικά στην ερώτηση ο κ. Κόκκαλης αναφέρει:
“Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε πολλοί Βουλευτές, έχουν καταθέσει ερώτηση απευθυνόμενοι σε εσάς προκειμένου για την παροχή στοιχείων των εμβασμάτων προς το εξωτερικό κατά την περίοδο 2000-2008 και επέκταση των ελέγχων την περίοδο αυτή καθώς επίσης και ερώτηση αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων σε υποθέσεις τέτοιων εμβασμάτων αλλά και των offsore εταιρειών, στις οποίες υποκρυπτόμενα μέλη είναι βουλευτές και μέλη της απελθούσης κυβέρνησης.
Συνεπεία δε των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων της χώρας και την υποχρεωτική υπαγωγή των καταθέσεων στα capital controls αλλά και τον έλεγχο πάντων των κινήσεών τους με την έκδοση βραχυπρόθεσμων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, προκειμένου για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Τραπεζικό σύστημα έχει κλονιστεί ισχυρά. Παράλληλα όμως, παρούσες είναι οι φήμες αλλά και οι διαρροές αναφορικά με μεταφορά χρημάτων από καταθέσεις ελληνικών τραπεζών προς ξένα πιστωτικά ιδρύματα ήδη από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, ήτοι από το έτος 2010 και μετά, όλων εκείνων βουλευτών, Υπουργών και εν γένει μελών της Κυβέρνησης που διαμήνυαν τα τελευταία χρόνια πως το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι ασφαλές και καλούσαν τους μικροκαταθέτες να πιστέψουν και να ενισχύσουν την αξιοπιστία του μέσω των καταθέσεών τους.
Επειδή οι πολιτικοί οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα αλλά και σε όλη τη δημόσια ζωή τους. Οφείλουν επιτέλους να μάθουν οι πολίτες, ποιοι είναι εκείνοι οι πολιτικοί οι οποίοι εκ του ασφαλούς αφενός προτείνουν λύσεις ανεφάρμοστες για την οικονομία της χώρας και αφετέρου έχουν εξασφαλίσει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.
Μετά ταύτων, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ
1) Ποιά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων των εμβασμάτων προς το εξωτερικό των μελών της Κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το έτος 2010 και εφεξής;
2) Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων (πόθεν έσχες) όλων των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το έτος 2010 μέχρι και την ημέρα επιβολής των capital controls και αν ναι, πότε και με ποιο τρόπο;”