ΔΥΟ ΠΟΛΩΝΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οταν πήγαν πριν από 8 χρόνια για πρώτη φορά στο νησί ο Κρίστοφ και η Λένα Parol ερωτεύτηκαν αμέσως την Κρήτη.

Από τότε όχι μόνο δεν έπαψαν να ανακαλύπτουν τις ομορφιές της, αλλά αποφάσισαν να τις προβάλουν στους συμπατριώτες τους στην Πολωνία δημιουργώντας μια σελίδα στο facebook με την ονομασία “Moja Kreta” (Η Κρήτη μου), με σκοπό να αναδείξουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.

Ο Κρίστοφ και η Λένα δεν μοιάζουν με τους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κρήτη και τα Χανιά. Ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που δεν περιορίζονται στα τουριστικά αξιοθέατα, αλλά ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το αυθεντικό πρόσωπο ενός τόπου.
1

«Η Κρήτη είναι πολύ δημοφιλής στην Πολωνία. Είναι όμως γνωστή κυρίως για την τουριστική της πλευρά. Ετσι αυτό που θέλαμε εμείς ήταν να βοηθήσουμε τους Πολωνούς να γνωρίσουν την Κρήτη καλύτερα. Να μάθουν για τον πολιτισμό της, την ιστορία της, τις παραδόσεις, τις φυσικές ομορφιές της», εξηγεί ο Κρίστοφ και προσθέτει πως αυτό ήταν το σκεπτικό  που τους ώθησε να δημιουργήσουν πριν από 2 χρόνια τη σελίδα Moja Kreta.
Η ανταπόκριση που βρήκε η σελίδα ήταν απρόσμενα μεγάλη καθώς ήδη αριθμεί περί τα 12.000 μέλη από την Πολωνία, ενώ οι Κρίστοφ και Λένα προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Αρχισαν να οργανώνουν εκδηλώσεις στην Πολωνία προβάλλοντας στοιχεία του σύγχρονου κρητικού πολιτισμού.

«Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε παρουσιάσεις βιβλίων όπως το δίγλωσσο (πολωνικά και αγγλικά) βιβλίο του συγγραφέα και εκδότη Tomasz Zarod “Ο Ζορμπάς 50 χρόνια μετά” που κάνει μια αναδρομή στα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας του Κακογιάννη, μεταφέροντας τον αναγνώστη στην Κρήτη της εποχής εκείνης, αλλά και στο σήμερα. Επίσης παρουσιάσαμε το ιδιαίτερα δημοφιλές στην Πολωνία βιβλίο “Chalepianka” της Anna Laudanska, που κατοικεί μόνιμα στη Χαλέπα, παντρεμένη με τον φωτογράφο Ανδρέα Μακράκη και μεταφέρει στο βιβλίο της μια προσωπική ματιά πάνω στη συνοικία που ζει και τα Χανιά, αλλά και τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της δυτικής Κρήτης.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια μας έχει βοηθήσει ιδιαίτερα ο Μιχάλης Βιτωράκης και το πόρταλ του (www.mykriti.gr), όπως επίσης και ο Πολωνικός Σύνδεσμος Φίλων της Ελλάδας. Μάλιστα με τον Σύλλογο έχουμε συνδιοργανώσει ορισμένες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων ένα εργαστήρι για ελληνικούς και κρητικούς χορούς, στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκε κι ένα ντοκιμαντέρ του Μιχάλη για την Κρήτη», αναφέρει ο Κρίστοφ και συμπληρώνει ότι επόμενος στόχος του ίδιου και της γυναίκας του είναι να δημιουργήσουν ένα πόρταλ που να περιλαμβάνει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το νησί και να δίνει μια πληρέστερη εικόνα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Παράλληλα, για τον Οκτώβριο προγραμματίζουν να προβληθεί στην Πολωνία το ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στη μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων και ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τους παραγωγούς της ταινίας.

Κλείνοντας την κουβέντα μας τον ρωτάμε τι είναι αυτό που συγκινεί τους Πολωνούς στην Κρήτη και τα Χανιά: «Νομίζω ότι υπάρχουν συγγένειες ανάμεσα στην Πολωνία και την Κρήτη. Οι Πολωνοί δεν είμαστε σαν τους Γερμανούς, έχουμε πιο ανοιχτή καρδιά και είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι, όπως και οι Κρητικοί. Γι’ αυτό νιώθουμε οικεία στην Κρήτη η οποία -ειδικά μετά τα προβλήματα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής- είναι ένας από τους πρώτους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους συμπατριώτες μας», μάς απαντά.

haniotika-nea.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ