Γ. Πασχόπουλος κατά υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις

Την κάθετη διαφωνία του με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στο δήμο Ελασσόνας, αλλά και την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι οι επαφές που είχε για το θέμα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήταν άνευ ουσίας αφού οι αλλαγές στο σχολικό χάρτη είχαν αποφασιστεί πριν από τις επαφές αυτές εκφράζει με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος δηλώνοντας ότι δεν θα καταστεί εντολέας του υπουργείου. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, που έγιναν γνωστές μέσω του διαδικτύου χθες, 2 Μαΐου 2011, ο Δήμος Ελασσόνας επισημαίνει τα ακόλουθα.

Το ΦΕΚ της δημοσιεύσεως φέρει ημερομηνία 18 Μαρτίου 2011, αρ. φύλλου 440, και η υπογραφή της υφυπουργού, κ. Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου, 14 Μαρτίου 2011.

Όπως προκύπτει μετά την  δημοσιοποίηση του ΦΕΚ, οι επαφές του Δημάρχου με το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο ήταν χωρίς αντικείμενο επί της ουσίας, αλλά και γινόταν σε χρόνο μεταγενέστερο της ήδη ειλημμένης απόφασης του Υπουργείου.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος είχε συνυπογράψει το έγγραφο των δημάρχων του Νομού προς το Υπουργείο Παιδείας από τις 10 Φεβρουαρίου, που ανέφερε ότι ο χρόνος που τίθεται για τη διαβούλευση των συγχωνεύσεων των σχολείων δεν επαρκεί.

Ο Δήμος Ελασσόνας γίνεται όλο το αυτό το διάστημα δέκτης παραπόνων και έντονων διαμαρτυριών για τις αλλαγές στα σχολεία της περιοχής μας από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας  έχει δεχτεί στο Δημαρχείο δεκάδες φορές επιτροπές, συλλόγους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα έκαναν τις προτάσεις τους θεωρώντας, ότι η τελική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει παρθεί και μπορεί να τροποποιηθεί.

Θέση του Δήμου Ελασσόνας είναι η δημιουργία 6/θέσιων μονάδων στα δημοτικά σχολεία (με εξαίρεση τις ορεινές περιοχές, Σαραντάπορο και Δολίχη και η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης στο Βλαχογιάννι και την Καλλιθέα, καθώς οι κτιριακές υποδομές δεν επαρκούν) και η μετατροπή του Λυκείου Τσαριτσάνης σε Πειραματικό Λύκειο.

Όσον αφορά στη συγχώνευση του 1ου και 2ου Γυμνασίου και 1ου και 2ου Λυκείου Ελασσόνας θέση του Δήμου Ελασσόνας είναι η ανάκληση της συγχώνευσης.

Καλούμε, το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας, που είχαν διαμορφωθεί μετά από δημόσια διαβούλευση,  δεν προέβη σε διορθωτικές παρεμβάσεις επί των αρχικών σχεδιασμών, αλλά και  άφηνε να εννοηθεί πως η τελική απόφαση δεν έχει παρθεί.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να δώσει απαντήσεις, να δεχτεί τις διαμορφωμένες προτάσεις των φορέων σεβόμενη το διάλογο που επαγγέλλεται.

Ακόμη χθες, ημέρα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το ΦΕΚ με τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου, στο Δημαρχείο Ελασσόνας ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη φορέων με σκοπό την διαμόρφωση προτάσεων προς το Υπουργείο.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος, δηλώνει απερίφραστα πως δεν θα καταστεί «εντολέας» του Υπουργείου Παιδείας, ούτε «εκπρόσωπός» του.  Ο θεσμικός  ρόλος του Δημάρχου εμπεριέχει την προώθηση των αιτημάτων των φορέων και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καλείται να τις ακούσει και να τις ενσωματώσει στις τελικές της αποφάσεις, όταν αυτές, οφθαλμοφανώς, γίνονται προς  συμφέρον των μαθητών.

 Όσον αφορά στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών που δημοσιεύεται στον σημερινό τύπο αναφέρουμε κατηγορηματικά, πως η ένταση που δημιουργήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας σε καμία περίπτωση δεν προκλήθηκε από τη συμπεριφορά συμβούλων της πλειοψηφίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ