Κάλεσμα συμμετοχής στις δράσεις της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, με συμμετοχή στα τμήματα που θα λειτουργήσουν φέτος απευθύνει η διοίκηση της πολιτιστικής εταιρείας επισημαίνοντας ότι για τη νέα περίοδο 2015 – 2016, θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα:
- Παραδοσιακών Χορών
Έναρξη την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015
Εκμάθηση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα. Το πνεύμα της διδασκαλίας είναι ότι ο χορός δεν είναι μόνο κίνηση. Μαζί με τις χορευτικές κινήσεις δίνονται ποικίλες πληροφορίες για την περιοχή, την περίσταση, τη μουσική, τη φορεσιά και άλλα στοιχεία που συνδέονται με τον εκάστοτε χορό. Στόχοι των τμημάτων αυτών είναι: να καλλιεργηθούν στοιχεία της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, να καλλιεργηθούν οι ιδιαίτερες κινητικές δεξιότητες των παραδοσιακών χορών καθώς και να αποκτηθούν γνώσεις που σχετίζονται με τον παραδοσιακό χορό, τη μουσική και το τραγούδι.
– Νηπιακό, (Σάββατο 10.00 – 11.00)
– Προπαιδικό, (Σάββατο 11.00 – 12.00)
– Παιδικό, Δ΄& Ε΄Δημ. (Σάββατο 12.00 – 13.00)
– Παιδικό, Β΄& Γ΄Δημ. (Σάββατο 13.00 – 14.00)
– Προεφηβικό, ΣΤ΄Δημ. & Γυμνάσιο (Πέμπτη 20.00 – 21.00)
– Εφηβικό, Γυμνάσιο & Λύκειο (Πέμπτη 21.00 – 22.30)
– Γυναικών, (Δευτέρα 19.00 – 20.30) – Έναρξη 12 Οκτωβρίου 2015
– Ενηλίκων, (Δευτέρα 20.30 – 22.00) – Έναρξη 12 Οκτωβρίου 2015
Χοροδιδάσκαλοι: Ανδρέου Εύη, Νατσιούλη Νανά,
Παπαχρήστου Γιώργος, Σαμώτας Γιάννης
- Εικαστικά: παιδικά & ενηλίκων (Παρασκευή 16.00 – 20.00 ) .
Έναρξη 9 Οκτωβρίου 2015.
Η δημιουργική απασχόληση, η ψυχαγωγία, η συμμετοχή και παρέμβαση στα εικαστικά της πόλης μας είναι μερικοί από τους στόχους του εργαστηρίου. Τα μέλη του εργαστηρίου, εφαρμόζουν τις αρχές των εικαστικών τεχνών σε ατομικές και ομαδικές εργασίες με τη χρήση και κατάκτηση διαφόρων υλικών και τεχνικών, όπως και με τη γνωριμία του έργου μεγάλων καλλιτεχνών. Οξύνουν τη παρατηρητικότητα τους, αναπτύσσουν τη δημιουργική φαντασία, καλλιεργούν έμφυτες η επίκτητες ικανότητες και επιδεξιότητες. Αποκτούν προσωπικό αισθητικό κριτήριο και την ικανότητα αισθητικής συγκίνησης, αποτέλεσμα της κατανόησης του έργου τέχνης.
- Παραδοσιακού τραγουδιού (Τρίτη 20.00 – 21.00) με τον Μάριο Σαρακατσιάνο
Έναρξη 13 Οκτωβρίου 2015
Το παραδοσιακό τραγούδι είναι ένα κομμάτι της μουσικής μας παράδοσης, που εμπλουτίζεται μοναδικά από τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, και παράλληλα αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας και ομαδικής ψυχαγωγίας. Προκύπτει από την αρχέγονη ανάγκη του κάθε ανθρώπου αλλά και κάθε λαού να εκφράσει τα συναισθήματά του, τους πόνους και τις χαρές του, τα ιδανικά και τις ελπίδες του. Ο αφηγηματικός αυτός χαρακτήρας του προσδίδει μιας μορφής ιστορικότητα, αφού πρόκειται για διηγήσεις της καθημερινής ζωής από εποχές περασμένες αλλά όχι ξεχασμένες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του παραδοσιακού τραγουδιού είναι η συλλογικότητα. Πολλές διαφορετικές φωνές ενώνονται σε μια, υπό τον ίδιο σκοπό: να εξιστορήσουν τα ανθρώπινα πάθη και μέσα από αυτό να βρουν τη γαλήνη. Το τμήμα του Παραδοσιακού τραγουδιού, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας να παρακολουθήσουν μαθήματα με τις υποδείξεις του καταξιωμένου μουσικού και δασκάλου παραδοσιακής μουσικής Μάριο Σαρακατσιάνο.
- Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά 4-12 ετών (Τετάρτη 16.00 – 18.00) με τη Σοφία Πουλιώτη . Έναρξη 7 Οκτωβρίου 2015.
Το θεατρικό εργαστήρι θα περιλαμβάνει θεατρική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι, μουσική, χορό, δημιουργική απασχόληση, κατασκευές, πολλή διασκέδαση και την προετοιμασία μιας παράστασης. Σκοπός είναι τα παιδιά μέσα από το θεατρικό εργαστήρι να κοινωνικοποιηθούν, να δραστηριοποιηθούν, να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να μάθουν να συνεργάζονται και ταυτόχρονα να αποκτήσουν γνώσεις αλλά και να ψυχαγωγηθούν. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η Σοφία Πουλιώτη (Ηθοποιός-Παιδαγωγός)
Μία Κυριακή το μήνα, θα λειτουργήσουν δωρεάν δημιουργικά εργαστήρια για μέλη των τμημάτων, με εκμάθηση παραδοσιακών τραγουδιών, αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικά παιχνίδια, λέσχη ανάγνωσης, παρουσιάσεις ταινιών και παρουσίαση της παράδοσης και της λαογραφίας του τόπου μας.
Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου και στα τηλέφωνα: 2493023610 και 6974233850, 6974550560, 6938519612, 6974324505.
Σε ανακοίνωση της διοίκησης αναφέρονται επίσης τα εξής:
“Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, είναι ένας σύλλογος που από το 1977 που δημιουργήθηκε είναι ο πιο ενεργός πολιτιστικός σύλλογος της πόλης μας, με τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, εικαστικών, παραδοσιακού τραγουδιού και ποικίλων πολιτιστικών παρεμβάσεων και εκδηλώσεων
– με κορυφαία εκδήλωση τα τελευταία χρόνια το «Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού και Τεχνών “…στου Ολύμπου την αυλή”», αλλά και με την υλοποίηση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και με συμμετοχές μελών του σε πολιτιστικές ανταλλαγές με νέους από όλο τον κόσμο.
Για τα μέλη της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, ο Πολιτισμός δεν αποτελεί, όπως πολλοί πιστεύουν και λένε, πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και προτεραιότητα για να βγούμε από την κρίση. Όμως «Πολιτισμός» δεν είναι μόνο τα γράμματα και οι τέχνες, αλλά το σύνολο των εκφάνσεων μιας κοινωνίας, δηλαδή των κυρίαρχων αντιλήψεών της, των θεσμών και του τρόπου λειτουργίας τους, των καθημερινών συμπεριφορών, των πεπραγμένων της. Όχι μόνο αυτών που επαινούμε και μας καταξιώνουν. Αλλά και αυτών που καταδικάζουμε ή έστω συντηρούμε και μας κρατούν υποτελείς στην υπανάπτυξη ή σε σισύφειες προσπάθειες.
Για αυτό λοιπόν πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από τον πολιτισμό θα αρχίσει η ανάκαμψη της κοινωνίας μας. Αρκεί να δοθεί στις υγιείς δυνάμεις του πολιτισμού, η δυνατότητα να προσφέρουν και να κάνουν αυτό που χρόνια έκαναν. Ο πολιτισμός για τους έλληνες, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα αγαθά του πολιτισμού αποτελούν το αντίβαρο γνώσης και δημιουργίας απέναντι στην απαξίωση.
Ας στηρίξουμε την Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, συμμετέχοντας στα πολιτιστικά της τμήματα”.