Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Έναν ισχυρό «σύμμαχο» φαίνεται ότι αποκτά ο ποντιακός ελληνισμός, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Αυστραλία.

Ο Π. Διαμάντης εκφράζει την ελπίδα ότι ως πρωθυπουργός ο Μ. Τέρνμπουλ θα διατηρήσει τις ίδιες θέσεις, τις οποίες είχε εκφράσει τον Νοέμβριο του 2011 κατά την ομιλία του στην αίθουσα των Αντιπροσώπων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στην Καμπέρα.

Υπενθυμίζει ότι εκείνη τη βραδιά ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας είχε χαρακτηρίσει τις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών από τους Οθωμανούς ως «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας».

Eίχε προσθέσει επίσης πως είναι ένα ιστορικό γεγονός που «πρέπει να το παραδεχτούμε και να το αναγνωρίσουμε γι’ αυτό που είναι», ενώ είχε τονίσει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποδεχόταν και προωθούσε, σε κάποιο βαθμό, αυτό που σήμερα ονομάζουμε πολυπολιτισμός.

«Τα εγκλήματα εναντίον των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής –των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Χαλδαίων, των Ποντίων Ελλήνων και τόσο πολλών άλλων– μπορούμε να τα βλέπουμε, ουσιαστικά, ως ανωμαλία, ως άρνηση αυτής της πολυπολιτιστικής ιδιοφυΐας εκείνης της πολύ ποικιλόμορφης αυτοκρατορίας, η οποία για πολλούς αιώνες είδε τον Οθωμανό χαλίφη, τον σουλτάνο, να κυβερνά περισσότερους Χριστιανούς από ό,τι Μουσουλμάνους», είχε πει ο Τέρνμπουλ.

Ακόμη, ο Π. Διαμάντης προσθέτει με έμφαση ότι ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας είναι ο πολιτικός με τις περισσότερες γνώσεις για την αρχαία Ελλάδα. Έχει διδαχθεί αρχαία ελληνικά και κατέχει εξαιρετικά καλά το Μακεδονικό ζήτημα.

Ήδη, μια από τις πρώτες κινήσεις του Τέρνμπουλ κρίνεται σημαντική για τον ελληνισμό. Τοποθέτησε γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου τον ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστή Αθανάσιο Συνοδινό.

Συγχαρητήρια επιστολή που συνοδεύεται με πρόταση για στενή συνεργασία πάνω στις ελληνοαυστραλιανές σχέσεις απέστειλε στον Τέρνμπουλ ο Ελληνικός Επιμορφωτικός Προοδευτικός Σύνδεσμος της Αυστραλίας.

pontos-news.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ