ΚΡΥΦΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 13 ΔΙΣ. € ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Κρυφό έλλειμμα 13 δισ. ευρώ από απλήρωτες συντάξεις, εφάπαξ και δαπάνες υγείας απειλεί με κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Το θέμα αναδεικνύει ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, τα ταμεία κύριας ασφάλισης δεν έχουν εκδώσει οριστικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις ή κρατούν απλήρωτους, για 1 έως 2 χρόνια, συνολικά 142.644 συνταξιούχους (43.500 λαμβάνουν προσωρινές – χαμηλότερες συντάξεις). Τα αναδρομικά ποσά που οφείλουν υπολογίζεται ότι με μια μέση σύνταξη 900 ευρώ φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και τα 3 δισ. ευρώ στη διετία. Στο ΙΚΑ εκκρεμούν 79.644. Στον ΟΑΕΕ 33.000 συντάξεις είναι σε καθυστέρηση για 12 – 20 μήνες (εφόσον υπάρχει διαδοχική ασφάλιση) και στον ΟΓΑ 30.000. Το ΕΤΕΑ οφείλει συντάξεις σε 129.885 άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί από τα ταμεία κύριας ασφάλισης και η δαπάνη υπολογίζεται ότι φτάνει τα 233 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και τα 466 εκατ. ευρώ για τα οφειλόμενα ποσά στη διετία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, με έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ θα «κλείσουν» το 2015 το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΕΑ.

Προβλήματα υπάρχουν και στα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ. Μόνο στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 30.467 αιτήσεις απόδοσης εφάπαξ και λείπουν 823 εκατ. ευρώ για τις πληρωμές που θα γίνουν με βάση νέο συντελεστή «προσαρμογής» και αφού δοθεί επιχορήγηση. Επιπλέον, υπάρχουν άλλες 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις απονομής εφάπαξ, οι οποίες προέρχονται από φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα. Πρόσθετο πρόβλημα προκαλεί στην ηγεσία του Υπουργείου και η υποχρέωση της κυβέρνησης να προσδιορίσει και να θεσπίσει ισοδύναμα μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287/2015) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2012 και μετά. Αναδρομικά θα δοθούν μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας είτε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Για τους υπόλοιπους 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει με την καθαρογραφή της Απόφασης να επανέλθουν στα ποσά των συντάξεων που λάμβαναν, πριν από την εφαρμογή των ν. 4051/2012 και 4093/2012, δηλαδή να δουν αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και το 15%.

Στο κρυφό έλλειμμα πρέπει να προστεθούν και οι οφειλές των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ που ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, το ΙΚΑ οφείλει 1 δισ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ 571 εκατ. ευρώ, το ΕΤΑΑ 69 εκατ. ευρώ και το ΤΑΥΤΕΚΩ 53 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων, εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν ενισχυθεί άμεσα με τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ, κινδυνεύει να προχωρήσει ακόμη και σε στάση πληρωμών αντί των ήδη γνωστών καθυστερημένων καταβολών σε παρόχους υγείας και σε ασφαλισμένους. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 7,821 δισ. ευρώ. (προς ιδιώτες παρόχους: 2,471 δισ. ευρώ, προς τους ασφαλισμένους: 100 εκατ. ευρώ, προς φορείς γενικής κυβέρνησης: 5,249 δισ. ευρώ).

Επειδή το λανθάνον έλλειμμα ύψους 13 δισ. ευρώ απειλεί να τινάξει στον αέρα τον δημοσιονομικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, να γκρεμίσει τα ασφαλιστικά ταμεία και να επιβαρύνει συνταξιούχους και ασφαλισμένους λόγω νέων περικοπών και αυξήσεων εισφορών αντίστοιχα, το ΠΟΤΑΜΙ ρωτά τον Υπουργό εάν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση προς τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εάν ναι, από πού θα αντληθούν οι πόροι. Επίσης, εάν εξετάζει η ηγεσία το ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών συντάξεων ή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Ακόμα, εάν έχει καταλήξει το Υπουργείο σε ισοδύναμα για την εφαρμογή της Απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287/2015) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν από το 2012 και μετά και, εάν ναι, ποια είναι αυτά. Τέλος, εάν θα υπάρξει άμεσα πρόσθετη χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ που καταρρέει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ