ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΒΑΦΙΚΗΣ

 

Με επιτυχία υλοποιήθηκε  στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, η δεύτερη ενότητα του 35ωρου Σεμιναρίου για τον πολιτισμό με θέμα «Η τέχνη της Τυποβαφικής».

Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι  πληροφορήθηκαν για την παραδοσιακή τεχνική του σταμπώματος.

Το πρώτο μέρος περιλάμβανε παρουσίαση από την υπεύθυνη του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού σχετικά με τα εργαστήρια σταμπωτών του Τυρνάβου και τις εργασίες που ακολουθούνταν από το σκάλισμα των ξυλοτύπων έως και την παραγωγή των σταμπωτών.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν προβολή με όλη τη διαδικασία του τυπώματος με σφραγίδες και στη συνέχεια ζωντάνεψαν με το δικό τους τρόπο την παραδοσιακή τεχνική.

Δημιούργησαν σταμπωτά κεφαλομάντηλα από τουλπάνι με ευφάνταστες συνθέσεις και ζωηρά χρώματα όπως ακριβώς ήταν οι μαντήλες των δύο τελευταίων Τυρναβίτικων εργαστηρίων.

Το Λαογραφικό Μουσείο διασώζει σχεδόν εξολοκλήρου το υλικό των τυποβαφείων Σαΐνη και Ιωαννίδη, τόσο σε ξύλινα καλούπια, όσο και σε σταμπωτά είδη για τον ατομικό και οικιακό ρουχισμό.

Στο σεμινάριο βοήθησαν εθελοντικά οι: Αριστέα Μπέσιου, Μαίρη Τερζούδη, Ηλιάνα Κονταξή και Χριστίνα Ουγιάρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ