Υπάρχει κάποιος για να τους μαζέψει;

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Ομολογώντας την οικτρή αποτυχία τους στα μέχρι σήμερα μέτρα που πήραν για να σώσουν την ελληνική οικονομία, οι κυβερνώντες προχώρησαν σε μια ακόμη απόφαση με τη βούλα του υπουργικού συμβουλίου η οποία κυριολεκτικά σε κάνει να αναρωτιέσαι για το αν υπάρχει κάποιος σε αυτή την κυβέρνηση που διαθέτει τη στοιχειώδη λογική. Και αυτό γιατί ενώ θα περίμενε κανείς ότι είχαν καταλάβει τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησαν την ελληνική οικονομία, αφού δεν είναι λύση η συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων σε χιλιάδες άτομα που παίρνουν μισθούς και συντάξεις πείνας και σε κάθε περίπτωση αρκετά χαμηλότερους από αυτούς συναδέλφων τους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σήμερα αποφάσισαν περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων με ψαλίδισμα επιδομάτων και επιβολή φόρου σε επικουρικές συντάξεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό το υπουργικό συμβούλιο σε πλήρη σύνθεση αποφάσισε την επιβολή νέων φόρων στα αναψυκτικά, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και μπορεί μέσα στις επόμενες ημέρες να μας ζητήσει να πληρώσουμε φόρο και για τον αέρα που αναπνέουμε.

Δυστυχώς όμως για όλους αυτούς τους νεόκοπους νεοφιλελεύθερους κυβερνώντες, όσους φόρους και αν βάλουν, όσο και αν στραγγίσουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, το έλλειμμα που θα συνεχίσει να υπάρχει και το χρέος που θα διογκώνεται καθημερινά θα τους θυμίζουν τα αδιέξοδα των επιλογών τους και θα τους υπενθυμίζουν ότι πουθενά στον κόσμο με συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και δεν ήλθε ανάπτυξη και κατ’ επέκταση βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι απαιτείται πρώτα από όλα άμεση διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση, αναδιάρθρωση, ή «κούρεμα» του τεράστιου χρέους το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δημιουργήθηκε από δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ελλήνων, αλλά από κακοδιοίκηση, από υπέρογκους τόκους, από λάθος συμφωνίες με τους δανειστές ή από άστοχους εξοπλισμούς κ.λπ. Από εκεί και πέρα θα πρέπει, αντί να βρίσκουν εύκολα το εξιλαστήριο θύμα στις τάξεις των λαϊκών στρωμάτων, να αναζητήσουν μια νέα αναπτυξιακή πρόταση η οποία θα στηρίζεται στην ανάδειξη ενός παραγωγικού μοντέλου που θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της ελληνικής υπαίθρου, θα στηρίζεται στην προώθηση του τουρισμού, της ναυτιλίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών, θα προωθεί δράσεις στη βιοτεχνία, πάντα με σωστό σχεδιασμό, βοήθεια από την πολιτεία και στήριξη από το τραπεζικό σύστημα το οποίο όλο αυτό το διάστημα της κρίσης είχε την αμέριστη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ότι θα παταχθεί η επώνυμη και προκλητική φοροδιαφυγή η οποίο όλο διαπιστώνεται και όλο παραμένει ατιμώρητη, θα κληθούν οι έχοντες και κατέχοντες να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση.

Παράλληλα οι κυβερνώντες δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι ανήκουν σε ένα κόμμα το οποίο στηρίζει τη δύναμή τους στα λαϊκά στρώματα και είχε σαν σημαία του την εθνική ανεξαρτησία και την υπερηφάνεια του λαού. Κατά συνέπεια πριν αποφασίσουν τις όποιες αποκρατικοποιήσεις, που θεωρούν ότι αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας, όσο και αν αυτό είναι ουτοπία, θα πρέπει να σκεφτούν καλά ότι εκλέχθηκαν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του λαού και της χώρας και όχι για να ξεπουλήσουν τον εθνικό πλούτο και τους έλληνες. Αλλιώς θα συνδέσουν το όνομά τους με μια από τις μεγαλύτερες προδοσίες σε βάρος τα πατρίδας και θα αμαυρώσουν το κίνημα που βασίστηκε στους αγώνες και τον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Αν πάλι βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που κληρονόμησαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, του κόμματος που εμφανίζεται τώρα ως μεσσίας, θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι και ότι τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στην Ισπανία θα είναι πταίσμα μπροστά στα όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα.

Στο κάτω – κάτω ας έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους είτε την άμεση προσφυγή στην ετυμηγορία του λαού είτε στην επιστροφή της χώρας στη δραχμή, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται κυρίως για τους δήθεν ισχυρούς εταίρους μας στη ζώνη του ευρώ. Και φυσικά καλά θα κάνουν να τους το υπενθυμίζουν. Αλλιώς θα πρέπει να τους πούμε ότι χρειάζεται κάποιος να τους μαζέψει και αυτός είναι βέβαιο ότι θα είναι ο ελληνικός λαός που τους πίστεψε, περίμενε να δει αποτελέσματα αλλά τώρα έχασε την υπομονή του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ