Οι ειδικότητες στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ για τη νέα χρονιά

Ανακοίνωση με την οποία αναφέρει τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά στην ΕΠΑΣ μαθητείας του ΟΑΕΔ, τονίζοντας ότι σε όλα τα τμήματα αναμένεται να εισαχθούν 235 μαθητές εξέδωσε η διοίκηση της σχολής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για το νέο σχολικό έτος 2011 – 2012 στην ΕΠΑ.Σ. Λάρισας (Ερμογένους 10/Τ.Κ. 41447, τηλ. 2410 2254766, 564653) θα εισαχθούν 235 μαθητές/τριες στις ακόλουθες ειδικότητες:

– Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, 25 μαθητές -τριες

– Τεχνιτών Μεταλλικών Κατασκευών, 25 μαθητές -τριες

– Τεχνιτών Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου,   25 μαθητές -τριες

– Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, 25 μαθητές -τριες

– Ξυλουργών – Επιπλοποιών, 25 μαθητές -τριες

– Τεχνιτών Ηλεκτρονικών Συσκευών, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων, 25 μαθητές

-τριες

– Κομμωτικής Τέχνης, 20 μαθητές -τριες

– Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων, 20 μαθητές -τριες

– Μαγειρικής Τέχνης, 20 μαθητές -τριες

– Τεχνιτών Αερίων Καυσίμων (Φυσικού Αερίου), 25 μαθητές -τριες

Επίσης για το μεθεπόμενο σχολικό έτος 2012 – 2013 προβλέπεται να λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα:

– Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής

– Τεχνικός Βιολογικής – Οικολογικής Γεωργίας.

Η ΣΧΟΛΗ

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Γουργιώτης, οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. ανήκουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και παρέχονται δωρεάν βιβλία και βοηθήματα, καθώς και αναβολή στράτευσης.

Τι σημαίνει Μαθητεία; Μαθητεία σημαίνει πως οι μαθητές του Ο.Α.Ε.Δ., παράλληλα με τα μαθήματά τους, εξασκούνται σε πραγματικές συνθήκες εργασίας σε εργοδότες, ανάλογα με την ειδικότητα που παρακολουθούν. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μας, συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε επαγγελματίες, προκειμένου να αποκτήσουν επιπλέον εφόδια για την γνώση του επαγγέλματος που έχουν επιλέξει.

Η εύρεση θέσεων πρακτικής άσκησης για τους μαθητές/τριές μας, αποτελεί για τους εκπαιδευτικούς του Ο.Α.Ε.Δ. πρώτη προτεραιότητα.

Η πρακτική άσκηση διαρκεί περίπου 2 χρόνια και πραγματοποιείται σε ιδιωτικές ή δημόσιες επιχειρήσεις από το 1ο κιόλας έτος σπουδών τους με αμοιβή. Για τους πρακτικά ασκούμενους μαθητές μας, ισχύει ένα ειδικό καθεστώς αμοιβής και ασφάλισης έτσι ώστε και ο εργοδότης να έχει πλήρη κατοχύρωση αλλά και οι μαθητές/τριες να έχουν σημαντικά προνόμια.

Σημαντική εμπειρία στο αντικείμενό τους, με την πρακτική άσκηση σε εργοδότες, για την διάρκεια της φοίτησής τους.

Αμοιβή, ασφάλιση και ένσημα από τον εργοδότη κατά την διάρκεια της πρακτικής εξάσκησης. Ο μαθητής παίρνει τα πρώτα του χρήματα.

Αναβολή στράτευσης.

Δωρεάν βιβλία και βοηθήματα.

Παροχή επιδομάτων, όπως επίδομα στέγασης 120€ τον μήνα, σίτισης μέχρι 6,30 € την ημέρα, επιδότηση για κάθε ημέρα πρακτικής άσκησης με 12€ εκτός των χρημάτων που προβλέπεται να καταβάλλει ο εργοδότης.

Από το νέο έτος έχει αρχίσει να λειτουργεί το νέο πρόγραμμα επιδότησης της πρακτικής άσκησης.

Η ημερήσια αμοιβή των μαθητών μας προσαρμόζεται στο 70% ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για όλα τα εξάμηνα στο εξής. Σημαντικό για όλους τους μαθητές είναι ότι αυξάνεται η επιδότηση από τα 6 € στα 12 € ημερησίως από 1-1-2011.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά και για τους επαγγελματίες.

Αποκτούν βοηθούς με πλήρη κατοχύρωση, γίνονται οι καλύτεροι δάσκαλοι και μεταβιβάζουν τις γνώσεις τους σε νέα άτομα.

Επιπλέον ότι η διαδικασία πρόσληψης είναι απλή και η οικονομική τους επιβάρυνση με δεδομένη την επιδότηση των μαθητών (12 € ημερησίως) αποτελεί μια καλή πρόταση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ