Ανοικτό το ενδεχόμενο εξομοίωσης του φόρου στο πετρέλαιο

«Οποιαδήποτε απόφαση παρθεί για την εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, θα συνυπολογίσει όλα τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα», απαντά ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς, σε ερώτηση που κατέθεσαν δεκατέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λάρισας κ. Έκτορας Νασιώκας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή τους ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Επειδή επανέρχεται η συζήτηση για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα εκτεταμένα φαινόμενα φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο τομέα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη, πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, να ληφθούν υπόψη και να αντιμετωπισθούν σχεδιασμένα, δυο εξαιρετικής σημασίας ζητήματα.

Πρώτον: Να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά, ιδίως σε περιοχές της χώρας, όπου επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες, αφού το κόστος θέρμανσης απορροφά μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Η μέριμνα αυτή, κάτω απ’ τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί όρο επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Δεύτερον: Το πετρέλαιο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Εκτιμούμε εξάλλου, ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει τομέα – κλειδί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την πράσινη ανάπτυξη, με άμεσα και απτά αποτελέσματα, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα. Αυτό σημαίνει, εκτός όλων των άλλων, και ιδιαίτερη μέριμνα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η άποψή μας είναι, ότι το «αγροτικό πετρέλαιο», με την έννοια του μειωμένου κόστους του πετρελαίου για αγροτική χρήση, είναι μια θετική και αναγκαία επιλογή, που πρέπει να εξετασθεί και να σχεδιασθεί λεπτομερώς, πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις.»

          Καταλήγοντας στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούσαν τους αρμόδιους υπουργούς, «πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω εξαιρετικής σημασίας ζητήματα».

          Ο υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή του, αφού αναφέρει τις ισχύουσες διατάξεις, επισημαίνει, ότι «από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2003 σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν ορίζονται διαφοροποιημένοι συντελεστές αναλόγως του γεωγραφικού διαμερίσματος. Ωστόσο, οποιαδήποτε σχετική απόφαση θα συνυπολογίσει όλα τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα».

Όσον αφορά τέλος στην διαμόρφωση της λιανικής τιμής πώλησης των καυσίμων, ο κ. Κουσελάς παραπέμπει στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού ο κ. Νασιώκας δήλωσε: «Ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και εκτιμώντας την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, καταθέσαμε εγκαίρως μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου τον προβληματισμό μας για την πιθανή εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, πρέπει να μελετήσει σοβαρά τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να βρει την καλύτερη -στο μέτρο του δυνατού- λύση, για να μην επιβαρυνθούν επιπλέον τα φτωχότερα νοικοκυριά και να μην αυξηθεί άλλο το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ