ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ, ΑΛΛΑ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΧΘΗΚΕ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οργάνωσε το δημοψήφισμα με την ελπίδα ότι θα το έχανε και ανέφερε ότι ο ίδιος γνώριζε ότι ο πρωθυπουργός θα υποχωρούσε στους δανειστές.

Μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας Guardian στο Λονδίνο, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε ο λαός προ του δημοψηφίσματος από τους δανειστές και την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είπε:

“Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε; Υπήρχε ένας πόλεμος φθοράς εναντίον μας. Ουσιαστικά μας προκάλεσαν ασφυξία. Ηταν ένα είδος φορολογικού εικονικού πνιγμού. Η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν ποτέ μέρος του σχεδίου μας. Ο στόχος μας ήταν να αντισταθούμε στην ευρωζώνη έως ότου οι δαπάνες εφαρμογής του δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού γίνονταν μεγαλύτερες από τα οφέλη”.

Αναφερόμενος στα capital controls, τόνισε:

«Όταν έκλεισαν οι τράπεζες, εγώ υπενθύμισα στους συναδέλφους μου, τους συντρόφους μου, ότι θα έπρεπε να απελευθερώσουμε αυτό το όπλο που είχαμε. Αλλά έβαλαν βέτο και είπαν όχι. Στο σημείο αυτό παραδοθήκαμε”.

“Μέχρι το τέλος του Ιουνίου”, σημείωσε, “οι συνάδελφοί μου είχαν ήδη αποφασίσει να παραδοθούν. Κατά μία έννοια το δημοψήφισμα έγινε για να χαθεί. Ήταν μια οδός διαφυγής. Η ελπίδα τους ήταν ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν ναι. Και οι Έλληνες ψήφισαν όχι. Οι Έλληνες δεν υποτάχθηκαν. Έμεινα έκπληκτος. Περίμεναν ότι μια ολόκληρη εβδομάδα με κλειστές τις τράπεζες θα λύγιζε τον ελληνικό λαό στην βούληση της τρόικας. Ήμουν συνεπαρμένος εκείνο το βράδυ. Ήταν μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου. Δυστυχώς για μένα, η ελληνική κυβέρνηση, κατέρρευσε και παραδόθηκε. “

Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε σε εκδήλωση στο Λονδίνο ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μίλησε για όπλα που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα στην οποία συμμετείχε ο ίδιος τα οποία όμως ποτέ δε χρησιμοποιήθηκαν. 23 Οκτωβρίου 2015, Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Τι συμφωνήθηκε στο «πολεμικό συμβούλιο» της κυβέρνησης

Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στο Λονδίνο, Αθανάσιος Γκαβός, έγραψε:

Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε σε εκδήλωση στο Λονδίνο το βράδυ της Παρασκευής ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μίλησε για όπλα που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, τα οποία όμως ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν, όπως υποστήριξε.

Ανέφερε ότι ένα σημαντικό όπλο ήταν η δυνατότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατείχε η ΕΚΤ, το οποίο υπαγόταν στο ελληνικό δίκαιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε συμφωνηθεί εντός του «πολεμικού συμβουλίου» της κυβέρνησης ότι η κίνηση αυτή θα γινόταν αμέσως μόλις ο «πόλεμος φθοράς» που διεξαγόταν από τους πιστωτές οδηγούσε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών. «Ωστόσο, όταν ήρθε εκείνη η στιγμή ο πιο στενός πυρήνας του υπουργικού συμβουλίου είπε όχι», υποστήριξε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Όσο για την επιδίωξη της κυβέρνησης όσο εκείνος κατείχε το κορυφαίο οικονομικό πόστο σε αυτή, είπε ότι ήταν «να αντισταθούμε εντός της ευρωζώνης έως ότου το κόστος για την άλλη πλευρά να γινόταν μεγαλύτερο από το όφελος που είχε από τον δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό μας».

Επέκρινε δριμύτατα τη συμφωνία που πρόσφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι όροι της είχαν σκοπό να «ταπεινώσουν» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε τη στάση των Ευρωπαίων επ’ αυτού ως «βάρβαρη πολιτική στο στιλ του 19ου αιώνα».

Ο κ. Βαρουφάκης συμμετείχε σε εκδήλωση της εφημερίδας Guardian, σε μια κατάμεστη από περίπου 2000 ακροατές αίθουσα του κεντρικού Λονδίνου, απαντώντας επί σκηνής σε ερωτήσεις του οικονομικού συντάκτη του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον, ο οποίος έχει παρακολουθήσει από πολύ κοντά τα τελευταία χρόνια την ελληνική κρίση και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης μεταξύ των κ.κ. Βαρουφάκη και Μέισον αφιερώθηκε σε αυτό που ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε «δημοκρατικό έλλειμμα στην ευρωζώνη». Επέκρινε μεταξύ άλλων τη δομή των συνεδριάσεων του Eurogroup (όπου οι Υπουργοί Οικονομικών «ακούνε τις θέσεις των εκπροσώπων της τρόικα, έχουν περιορισμένο χρόνο να καταθέσουν τις απόψεις τους και τελικά διαβουλεύονται μόνο επί του κοινού ανακοινωθέντος»), ζήτησε την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων αυτών και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΕΚΤ, καθώς και την αναβάθμιση θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με έμφαση στην προώθηση πράσινων τεχνολογιών.

Είπε επίσης ότι ενώ συμφωνεί πως τελικά η ευρωζώνη πρέπει να εξελιχθεί σε μια δημοκρατική ομοσπονδία, το σχέδιο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την απόφαση έγκρισης ή απόρριψης εθνικών προϋπολογισμών από έναν Υπουργό Οικονομικών της νομισματικής ένωσης αποσκοπεί στην ουσία στον έλεγχο του προϋπολογισμού της γαλλικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, είπε ότι το μήνυμα που κομίζει είναι ότι όσοι επικρίνουν την Ευρώπη πρέπει «να μείνουν σε αυτή, να παλέψουν για αυτή και να την εκδημοκρατίσουν».

Εκτίμησε ότι η σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών είναι πολύ πιο σημαντική για τη Βρετανία από όσο εκτιμούν οι περισσότεροι σε αυτή τη χώρα, σχολιάζοντας ότι ο μέσος θαμώνας της παμπ που τάσσεται ενδεχομένως υπέρ του Brexit θα απογοητευόταν πολύ βλέποντας τις επιπτώσεις μιας βρετανικής εξόδου από την ΕΕ.

mignatiou.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ