Εφυγε από τη ζωή δωρίζοντας όργανά του ο Χρήστος Χαλκιάς

Εφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Χαλκιάς, ιατρός του Γ. Ν. Λάρισας, δημοτικός σύμουβουλος στο νέο δήμο Κιλελέρ, πρώην αντιδήμαρχος, νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας και γνωστός αγωνιστής στο λαϊκό κίνημα, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Λάρισας με βαρύτατο αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο…

Σήμερα το πρωί αφού διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατός του, με τη συναίνεση των συγγενών του έγινε δωρεά των οργάνων του για μεταμόσχευση και από εκείνη τη στιγμή στήθηκε γέφυρα ζωής με συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας για τη μεταφορά των οργάνων η οποία κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Με αφορμή το θάνατο του γνωστού αγωνιστή ο πρόεδρος του νοσοκομείου Λάρισας κ. Κ. Καραμπάτσας σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας αγωνιστής με οράματα, ευαισθησίες και αγωνίες για την υγεία και την κοινωνία δεν είναι πια μαζί μας. Συνοδοιπόρος στην αυτοδιοίκηση και τώρα πρόσφατα και στη δημόσια υγεία, ο Χρήστος Χαλκιάς, ευαίσθητος αγωνιστής της αριστεράς και την ανθρωπιάς και πολύ ξεχωριστός  φίλος γίνεται και μετά θάνατο παράδειγμα προσφοράς και αλληλεγγύης με τη δωρεά των οργάνων του. Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του για τον αξέχαστο άνθρωπο που θα μας λείψει αφάνταστα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου κ. Αθ. Μπαντούλης ο οποίος τόνισε:

«Γενναίος και αγωνιστής ως το τέλος. Συνάδελφος στην αυτοδιοίκηση, στην ιατρική και τους κοινωνικούς αγώνες και αγαπημένος φίλος ο Χρήστος Χαλκιάς, άνθρωπος της γενιάς μου με ιδέες και οράματα φεύγει πρόωρα για το μεγάλο ταξίδι. Τιμώ το έργο του και την προσωπικότητά του και χαιρετίζω την ανθρωπιά τη δική του και των οικείων του με την απόφαση για τη δωρεά οργάνων. Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε για όσα πρόσφερε στην τοπική μας κοινωνία».

ΤΟ ΚΚΕ

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το θάνατο του στελέχους του κόμματος Χρ. Χαλκιά τόνισε:

«Η Ν.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ καθώς και οι χιλιάδες φίλοι και μέλη του Κόμματος, εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την απώλεια του σ/φου μας Χρήστου Χαλκιά. Αποχαιρετούμε το σ. Χρήστο που σε όλη του τη ζωή στάθηκε πιστός στις ιδέες και αξίες του ΚΚΕ, με την πρωτοπόρα αγωνιστική στάση του διαπαιδαγώγησε νέα γενιά κομμουνιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών. Υπήρξε υπόδειγμα αδιάλλακτου και αφοσιωμένου υπερασπιστή της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών.

Ο Χρήστος Χαλκιάς γεννήθηκε στο Ομορφοχώρι Λάρισας το 1949  από φτωχούς γονείς. Από μικρός αναγκάστηκε να ριχτεί στη βιοπάλη για να βοηθά οικονομικά την οικογένειά του. Ταυτόχρονα με τη σκληρή δουλειά ρίχτηκε στη μελέτη και αντιπαλεύοντας τις δυσκολίες κατάφερε να σπουδάσει Ιατρική στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια να καταξιωθεί σαν επιστήμονας-γιατρός και Διευθυντής του ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Από πολύ νωρίς ακολούθησε τον αγωνιστικό δρόμο,  τη σύγκρουση με την κοινωνία της εκμετάλλευσης και της αδικίας, έβαλε σκοπό της ζωής του να παλέψει για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Αυτό το δρόμο βάδισε αταλάντευτα σε όλη του τη ζωή.

Στην περίοδο της δικτατορίας άρχισε την πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα, παίρνοντας ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και μέσα απ’ τις γραμμές του συλλόγου των Θεσσαλών φοιτητών. Το 1974 εντάχθηκε στις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και πρωτοστάτησε στην οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος στο νομό.

Για πολλά χρόνια ανέπτυξε δράση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1982 στο Δήμο Λάρισας. Διετέλεσε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Λάρισας μέχρι το 2002. Για πολλά χρόνια αντιδήμαρχος στο πλευρό του Αριστείδη Λαμπρούλη, με σημαντική προσφορά στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και σε άλλους τομείς, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Δ.Σ. στο Θεσσαλικό Θέατρο. Ήταν απ’ τα βασικά στελέχη που αναμόρφωσαν την πόλη της Λάρισας, που δημιούργησαν όλες εκείνες τις υποδομές για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών της πόλης.

Απ’ το 2002 μέχρι το 2010 εκλέγονταν Νομαρχιακός σύμβουλος στη Νομαρχία Λάρισας, ενώ στις τελευταίες τοπικές εκλογές ήταν υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Κιλελέρ και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος.

Ήταν παρών σε όλες τις πολιτικές μάχες του ΚΚΕ στο νομό απ’ το 1974 μέχρι σήμερα. Πολλές φορές έδωσε τη μάχη μέσα απ’ τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, σαν υποψήφιος βουλευτής.

Υπηρέτησε το Κόμμα από οποιοδήποτε πόστο και αν του ζητήθηκε να προσφέρει. Εκλέχτηκε τρεις φορές μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ στο 13ο, 14ο και 15ο Συνέδριο, ενώ ταυτόχρονα ήταν απ΄ τα βασικά στελέχη της Ν.Ε. Λάρισας και της Ε.Π. Θεσσαλίας.

Πολύτιμη ήταν η προσφορά του στο Κόμμα τη δύσκολη περίοδο του ’89-’91 καταπολεμώντας κάθε προσπάθεια χτυπήματος και διάλυσης του ΚΚΕ, ενώ αμέσως μετά ανέλαβε γραμματέας της Ν.Ε. Η συμβολή του στη διατήρηση των αρχών, του χαρακτήρα και των συμβόλων του Κόμματος ήταν καθοριστική. Υπερασπίστηκε μαχητικά το Κόμμα και την επαναστατική του θεωρία.

Ο σ. Χρήστος Χαλκιάς αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας. Αφήνει όμως πίσω του ισχυρή παρακαταθήκη, που αποτελεί η ίδια του η ζωή. Απ’ αυτή εμπνέονται σήμερα νέοι κομμουνιστές και πρωτοπόροι λαϊκοί αγωνιστές, που θα συνεχίσουν την πάλη του, μέχρι την τελική δικαίωση των στόχων και οραμάτων του. Θα αποτελέσει πρότυπο λαϊκού αγωνιστή, παράδειγμα που θα ακολουθήσουν οι νέες γενιές.

Δηλώνουμε ότι το επόμενο διάστημα οι κομουνιστές και οι Κνίτες της Θεσσαλίας θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας να καλύψουμε το μεγάλο κενό που αφήνει η απώλειά του και να γίνουν πράξη οι ιδέες για τις οποίες πάλευε σε όλη του τη ζωή ο σ. Χρήστος.

Εκφράζουμε ολόψυχα τα συλληπητήριά μας στην οικογένειά του».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ