Ειλικρινή συνεργασία απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ με σωστή διαχείριση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για το 2016, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών της νέας προγραμματικής περιόδου,
ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας τη Δευτέρα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
“Είναι προφανές ότι η οικονομική αστάθεια των τελευταίων μηνών, επηρέασε άμεσα και αρνητικά την πρόοδο των εργασιών των έργων. Παράλληλα, οι περιορισμένοι πόροι του Π.Δ.Ε. δυσχέραιναν την πορεία των έργων, κατάσταση που αναμένεται να συνεχιστεί και στο 2016” διαπίστωσε ο κ. Αγοραστός, για να τονίσει πως “πρέπει να συνεργαστούμε ειλικρινώς για τη διαχείριση των πόρων του Π.Δ.Ε. έτους 2016 έναντι των απαιτήσεων σε εθνικούς πόρους στο 2016 για την ολοκλήρωση των έργων των Προγραμμάτων 2007-2013, αλλά και την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης των έργων 2014-2020, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισροές από την Ε.Ε. με τις τροποποιήσεις του Κανονισμού που υπήρξαν : 100% συγχρηματοδότηση, αποπληρωμή στο 2015 και όχι μετά τις Τελικές Εκθέσεις των Προγραμμάτων, αύξηση προκαταβολής στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα παραγωγικά και εφαρμόσιμα, με τη στήριξη πάντοτε και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.”
Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ, εστίασε στην ανάγκη “να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των αναγκών ανά κρίσιμο τομέα, έναντι των διαθέσιμων πόρων” γιατί όπως εξήγησε “όλοι γνωρίζουμε ότι οι πόροι που διατίθενται σε πολλές κατηγορίες ακόμα και υποχρεωτικών δεσμεύσεων , υπολείπονται των απαιτουμένων. Και πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος των Περιφερειαρχών, ώστε και αποτέλεσμα να έχουν τα Προγράμματα, αλλά και να μην δημιουργηθεί κάποια στιγμή «κενό» χρηματοδότησης για δράσεις. Να επιλέξουμε αυτά που είναι απαραίτητα και που συνάδουν στις σημερινές και πραγματικές ανάγκες και να τα ωριμάσουμε άμεσα”.
Τέλος, ο κ. Αγοραστός ζήτησε ενεργή συμμετοχή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στις διαβουλεύσεις για τις εξειδικεύσεις τομέων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, καθώς όπως είπε “τα ΠΕΠ μπορεί να είναι διακριτά Προγράμματα, αλλά είναι άμεσα εξαρτώμενα από αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης. Υπάρχουν «Αιρεσιμότητες» και «Αυτοδεσμεύσεις» που δεν τακτοποιούνται αποκλειστικά σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά κυρίως σε κεντρικό. Υπάρχει απαίτηση εξειδίκευσης δράσεων πολιτικής κεντρικών τομέων που χρηματοδοτούνται από τα ΠΕΠ , ανάγκη εξορθολισμού του κόστους των δράσεων. Και όλα αυτά πρέπει να λυθούν για να μπορεί ένα ΠΕΠ να προχωρήσει σε υλοποίηση για μεγάλο μέρος των πόρων και δράσεών του. Ενδεικτικά θα αναφέρω : Διαχείριση απορριμμάτων, Έργα και δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Δράσεις Κοινωνικού Ταμείου.”