Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, όταν ο κος Ηλία Γαγανέλης, ήλθε στην Ελλάδα το 1996 από τη Γερμανία, όπου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει, για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση κατασκευής αυτοκινήτων. “Όταν ήλθα στην Ελλάδα και προσπάθησα να ξεκινήσω την επιχείρηση συναντούσα συνεχώς εμπόδια. Στο τέλος, με πολλούς κόπους και βάσανα κατάφερα το 2007 ιδρύσω την Replicar Hellas. Σκεφτείτε, ότι την επιχείρηση την ξεκίνησα όταν άρχιζε να διαφαίνεται δειλά δειλά η οικονομική κρίση, για τον λόγο αυτό πολλοί φίλοι μου με θεωρούσαν τρελό“, μας είπε.
Τι ακριβώς όμως κάνουν στην Replicar Hellas; “Αυτό που κυρίως κάνουμε είναι να κατασκευάζουμε αυτοκίνητα αντίγραφα των μοντέλων της Porshe της δεκαετίας 1950-1960. Εμείς παράγουμε 3 τύπους αυτοκινήτων το Speedster, το Carrera Spyder και το Wide Body. Οι δύο πρώτοι βασίζονται σε ένα κεντρικό σωλήνα που τον παίρνουμε από παλιό Σκαραβαίο, για να αναγράφεται πάνω ο αριθμός πλαισίου και να είναι των δεκαετιών 1950-1960. Aυτό ακριβώς ζητάνε και οι πελάτες μας, ένα αυτοκίνητο που να μην φαίνεται παλιό μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στα χαρτιά“. Όπως μας τόνισε ο κος Γαγανέλης “δε θέλει κανένας πελάτης ένα τέτοιο αυτοκίνητο με νέου τύπου κινητήρα“.
Για το τρίτο μοντέλο της επιχείρησης Replicar Ηellas δε χρησιμοποιείται σασί Σκαραβαίου. “Κατασκευάζουμε χειροποίητο σασί ανατολικού τύπου, δηλαδή υψηλής ποιότητας. Αυτά τα αμάξια αγγίζουν τα 130.000-140.000 ευρώ“, μας επισήμανε ο κος Γαγανέλης. Τα ανταλλακτικά των εντυπωσιακών αυτοκινήτων προέρχονται από διάφορες χώρες του εξωτερικού, ενώ από την Ελλάδα προέρχονται μόνο τα ελαστικά.
Στη Replicar Hellas απασχολούνται αυτή τη στιγμή 12 άτομα. Και υπάρχει η δυνατότητα της παραγωγής 6 αυτοκινήτων το τρίμηνο. “Εμείς μπορούμε να παράγουμε 2-3 αυτοκίνητα το μήνα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό και μεγαλύτερο χώρο. Τον χρόνο παράγουμε από 15 αυτοκίνητα μέχρι 30 ανάλογα με τη ζήτηση. Πρόσφατα κλείσαμε ένα συμβόλαιο με Αυστρία για 2,5 χρόνια. Δηλαδή θα μας αγοράζουν 25 αυτοκίνητα τον χρόνο“.
Τα αυτοκίνητα της Replicar Hellas κατασκευάζονται με πολύ κόπο και αγάπη, για τον λόγο αυτό γίνονται ανάρπαστα στο εξωτερικό ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης. Όμως η τεράστιά ζήτησή οφείλεται και στα συγκεκριμένα μοντέλα τα οποία έχουν φανατικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως είναι το Spyder που ήταν το αμάξι με το οποίο σκοτώθηκε ο James Din το 1955. Τα αυτοκίνητα του κου Γαγανέλη εξάγονται σε πολλές χώρες όπως είναι η Αγγλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Αγγλία, η Ελβετία, η Ουρουγουάη. η Τυνησία και ο Καναδάς.
Συνταγή επιτυχίας αποτελούν η επιμονή, το πείσμα και η μεγάλη αποφασιστικότητά του, καθώς παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα δεν το έβαλε στιγμή κάτω. “Για να φτάσουμε μετά από 8χρόνια σε αυτό το σημείο, φανταστείτε τι περάσαμε. Δώσαμε και δίνουμε καθημερινό αγώνα, προκειμένου να επιβιώσουμε και μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει, χωρίς να καβαλήσουμε το καλάμι“.
Στο σημείο αυτό είναι εύλογο να αναφερθεί ότι παρά τη ζήτηση που παρουσιάζουν οι απλίκες αυτές στο εξωτερικό στους ελληνικούς δρόμους δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν. “Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αγοράσει αυτοκίνητο από εμάς και το έχουν στο γκαράζ, γιατί δεν μπορούν να πάρουν ελληνικές πινακίδες. Ο λόγος είναι ότι οι άνθρωποι στα υπουργεία διακρίνονται για την αναλγησία τους“, τόνισε ο κος Γαγανέλης. Και συνέχισε λέγοντας “Σκεφτείτε ότι στις 5/10/2014 ψηφίστηκε από τον υφυπουργό Μεταφορών τον κο Μιχάλη Παπαδόπουλο ένας νόμος που αφορούσε την κατασκευή οχημάτων εντός των ελληνικών συνόρων. Από τότε έχει περάσει ένας χρόνος και περιμένουμε ακόμα από το υπουργείο να βγάλει ένα χαρτί που να γράφει τις προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να διαθέτουν τα αυτοκίνητά μας για να περνάνε τον έλεγχο ΚΤΕΟ. Μόνο εάν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα μπορούμε να βγάζουμε ελληνικές πινακίδες“.
Ο κος Γαγανέλης δεν έχει πάρει από το ελληνικό κράτος “ούτε ένα ευρώ”, όπως μας είπε χαρακτηριστικά “Εγώ δε θέλω τα λεφτά τους, δεν παρακαλάω κανέναν. Εγώ αυτό που θέλω είναι να γίνει η έγκριση από το υπουργείο, έτσι ώστε να φεύγουν τα οχήματά μας στο εξωτερικό με ελληνική προέλευση και όχι ξαφνικά, εξαιτίας της άδειας κυκλοφορίας να γίνονται γερμανικά, ολλανδικά, βελγικά“.
Η απογοήτευσή του μεγάλη, καθώς όπως μας εξομολογήθηκε λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις στο εξωτερικό με δικά του χρήματα, έχοντας απλωμένη τη σημαία στο καπό των αυτοκινήτων. “Στις εκθέσεις έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, τα θαυμάζουν και δεν πιστεύουν ότι στην Ελλάδα μπορεί να κατασκευάζονται αυτοκίνητα με τέτοια ποιότητα. Αυτό που θέλω εγώ ως Έλληνας πατριώτης είναι τα χαρτιά των αυτοκινήτων να αναγράφουν πάνω ότι είναι Made in Greece και κανένας να μην έχει το δικαίωμα να βγάζει την Ελλάδα από αυτά“.
Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες ο κος Γαγανέλης δεν το βάζει κάτω. “Δεν το έβαλα και δεν πρόκειται να το βάλω κάτω. Στο μέλλον θέλω να έχω αρκετό προσωπικό Έλληνες, να είμαι σε όλα νόμιμος και να έχω μια υγιή επιχείρηση με διάρκεια ζωής. Αυτό που ονειρεύομαι είναι μετά από 10 χρόνια να μεγαλώσω την Replicar Hellas και να την κάνω βιομηχανία. Βέβαια, αν συνεχιστεί η κατάσταση που υπάρχει τώρα στην Ελλάδα, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Να μην σας πω ότι έχω σκεφτεί να τα μαζέψω και να φύγω στο εξωτερικό να κάνω εκεί τη δουλειά μου όπως τη θέλω“.