ΜΕΛΕΤΗ Π.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σε έγκριση της μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που συντάχθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου παράκαμψης της πόλης του Αμπελώνα, συνολικού μήκους περί τα 9,58 km, περιλαμβανομένου του μήκους βελτίωσης της υφιστάμενης Εθνικής Οδού «Γυρτώνη – Τύρναβος»,

προχώρησε το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση η προτεινόμενη όδευση ακολουθεί τις υφιστάμενες αγροτικές οδούς (σε μήκος 7,6 km, δηλαδή στο 80% του μήκους της) περιμετρικά της πόλης, περιορίζοντας σημαντικά το πλάτος κατάληψης αγροτικής γης.

Οι προτεινόμενες εργασίες κατασκευής της νότιας οδού παράκαμψης του Αμπελώνα αναπτύσσονται σε συνολικό μήκος περίπου 9,6 km και απαιτούν την κατασκευή και λειτουργία έξι (6) ισόπεδων κόμβων κυκλικής κίνησης και δεκατεσσάρων (14) ισόπεδων κόμβων μορφής διασταύρωσης ή συμβολής.

Επιπλέον, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή κόμβου κυκλικής κίνησης με αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου κόμβου διασταύρωσης μεταξύ της Εθνικής Οδού «Γυρτώνη-Τύρναβος» και της οδού «Αμπελώνας-Δελέρια».

Το κατάστρωμα της οδού περιλαμβάνει:

  • Συνολικό καθαρό πλάτος οδοστρώματος 7,50 m, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,50 m εκάστη και μια λωρίδα καθοδήγησης εκατέρωθεν πλάτους 0,25 m εκάστη
  • Ερείσματα εκατέρωθεν του οδοστρώματος ως εξής:

–              Στο τμήμα ΧΘ 0+000-0+630 πλάτους 1,50 m με φυτική κάλυψη. Ειδικά, στην περιοχή του προβλεπόμενου υψηλού επιχώματος (ΧΘ 0+220-0+280), αυτό διαπλατύνεται κατά 0,50 m, ώστε συνολικά πίσω από την όψη του προβλεπόμενου να τοποθετηθεί στηθαίο ασφαλείας, να υπάρχει διαθέσιμο λειτουργικό πλάτος 1,00 m για το στηθαίο.

–              Στο τμήμα ΧΘ 0+710-9+500 πλάτους 2,50 m, εκ του οποίου πλάτος 2,25 m, προκειμένου να εξυπηρετείται η ανάγκη διακίνησης της τοπικής αγροτικής κυκλοφορίας (τρακτέρ), σφραγίζεται με ασφαλτική επάλειψη, ενώ το υπόλοιπο με φυτική κάλυψη.

Σε όλο το μήκος της η οδός προβλέπεται σε επίχωμα, στον πόδα του οποίου, στις θέσεις που χρειάζεται θα εφαρμόζεται κατασκευή τάφρου συλλογής όμβριων.

Σήμερα, τα οχήματα που κατευθύνονται από Γυρτώνη προς Φαλάνη, Γιάνουλη και Β-Δ περιοχή της Λάρισας, και αντίστροφα, διέρχονται από το κέντρο της πόλης του Αμπελώνα, καθώς και του οικισμού Βρυότοπος. Οι αρνητικές συνέπειες της υφιστάμενης κυκλοφοριακής κατάστασης, είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:

  • Μείωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας της οδού και ιδιαιτέρως εντός του Αμπελώνα, οι φόρτοι του οποίου παρουσιάζουν διαχρονικά αυξητικές τάσεις. Επισημαίνεται ότι στις διασταυρώσεις οδών εντός της πόλης, καταγράφονται συχνά ατυχήματα.
  • Περιβαλλοντική επιβάρυνση του κέντρου της πόλης του Αμπελώνα λόγω των εκπεμπόμενων ατμοσφαιρικών ρύπων και θορύβου από τα διερχόμενα οχήματα.
  • Μείωση της συνοχής της πόλης και προβλήματα αποκοπής επικοινωνίας και συνδεσιμότητας της ευρύτερης περιοχής με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, τα οποία επιδρούν αρνητικά στην πολεοδομική οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία της πόλης καθώς και στην ασφάλεια των κατοίκων.
  • Εμφάνιση σημαντικών καθυστερήσεων στις εμπλεκόμενες με το υπόψη έργο διαδρομές.

Οι προαναφερόμενες δυσμενείς επιπτώσεις της υφιστάμενης λειτουργίας καταδεικνύουν την αναγκαιότητα κατασκευής μιας νότιας παρακαμπτήριας οδού, η οποία θα χωροθετείται εκτός του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) και θα εκμεταλλεύεται κατά το μέγιστο δυνατό τις υφιστάμενες αγροτικές οδούς, προκειμένου να μειωθεί η απώλεια αγροτικής γης και το κόστος για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Ο διάδρομος διέλευσης της νέας οδού, προσδιορίσθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αμπελώνα, ώστε:

  • να βρίσκεται εκτός του εγκεκριμένου ΓΠΣ,
  • να διέρχεται ως επί το πλείστον από υφιστάμενες διανοιγμένες αγροτικές οδούς,
  • να διέρχεται ως επί το πλείστον από εκτάσεις ιδιοκτησίας του Δήμου, ο οποίος θα τις διαθέσει για αυτόν το σκοπό,
  • να διασταυρώνει η νέα οδός στη συγκεκριμένη θέση (δυτικά του Αμπελώνα) επί της υφιστάμενης παλαιάς Εθνικής Οδού «Γυρτώνη – Τύρναβος», ενώ το άλλο άκρο της να συνδέεται πάλι στην ίδια οδό στη θέση διασταύρωσης αυτής με την οδό «Βρυότοπος – Ροδιά» με διαμόρφωση αντίστοιχων ισόπεδων κόμβων κυκλικής κίνησης.

Μέχρι την ημερομηνία εκπόνησης της παρούσας έχει προηγηθεί η εκπόνηση των ακόλουθων μελετών:

  • Προωθημένη μελέτη αναγνώρισης του έργου: «Μελέτη συγκοινωνιακής παράκαμψης Αμπελώνα»
  • Οριστική Μελέτη Οδοποιίας

Ο προϋπολογισμός κατασκευής των έργων ανέρχεται περίπου σε 4.200.000 € χωρίς ΦΠΑ. Εκ του ποσού αυτού, τα 230.000 € προβλέπονται για τοπιοτεχνία στα εμφανή πρανή και στους ισόπεδους κόμβους κυκλικής κίνησης.

Πως θα είναι ο νέος δρόμος

Η αρχή της οδού βρίσκεται επί της υφισταμένης νέας Εθνικής Οδού «Γυρτώνη-Τύρναβος» στα 650 m πριν από τη συμβολή αυτής δυτικά του Αμπελώνα επί της παλαιάς Εθνικής Οδού «Αμπελώνας-Τύρναβος». Στη συνέχεια η νέα οδός ακολουθεί υφιστάμενη αγροτική οδό δυτικά της πόλης με κατεύθυνση Β-Ν. Περί τη ΧΘ 1+560 διασταυρώνει δευτερεύουσα οδό, η οποία προσφέρει άμεση πρόσβαση του οικισμού Αμπελώνα, όπου προβλέπεται διαμόρφωση κόμβου κυκλικής κίνησης.

Η οδός οδεύει νοτιο-ανατολικά τέμνοντας αγροτεμάχια προκειμένου να ταυτιστεί εκ νέου με υφιστάμενη αγροτική οδό για μήκος περίπου 220 m. Έπειτα κάμπτεται προς ανατολάς τέμνοντας άλλα αγροτεμάχια και στη συνέχεια περί τη ΧΘ 2+320 ταυτίζεται με υφιστάμενη αγροτική οδό νότια της πόλης για μήκος περίπου 760 m. Περί το ΧΘ 3+020 εγκαταλείπεται η υφιστάμενη αγροτική οδός και η χάραξη κάμπτεται αρχικά βορειοανατολικά και στη συνέχεια πορεύεται ανατολικά καταλήγοντας στη θέση διασταύρωσης με την οδό «Αμπελώνας-Λάρισα» (ΧΘ ~3+960). Σε αυτό το τμήμα (ΧΘ 3+020 – 3+960) η μελετηθείσα οδός διέρχεται από αγροτεμάχια και διασταυρώνει κάθετα την υφιστάμενη μεγάλη τάφρο του Αμπελώνα, περί τη ΧΘ 3+650.

Στη θέση διασταύρωσης με την οδό «Αμπελώνας-Λάρισα» (ΧΘ 3+960) προβλέπεται διαμόρφωση κόμβου κυκλικής κίνησης. Ίδιας μορφής κόμβος προβλέπεται και στη ΧΘ 5+800, όπου συμβαίνει διασταύρωση με αγροτικές οδούς, μέσω του οποίου η οδός κάμπτεται και οδεύει βόρεια. Σημειώνεται ότι, ο εν λόγω κόμβος με το ανατολικό σκέλος του θα εξυπηρετεί την πρόσβαση της υπό δημοπράτηση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Αμπελώνα, η οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί σε αγροτεμάχιο περί τα 600 m ανατολικά του κόμβου. Περί τη ΧΘ 7+330 προβλέπεται διαμόρφωση νέου κόμβου κυκλικής κίνησης για τη λειτουργία της διασταύρωσης με υφιστάμενη αγροτική οδό στην υπόψη θέση, η οποία προσφέρει άμεση πρόσβαση του οικισμού Αμπελώνα.

Ακολουθώντας ευθύγραμμη πορεία, επί υφιστάμενης αγροτικής οδού προς βορά για επιπλέον μήκος ~1.200 m από τον προηγούμενο κόμβο, και οδεύοντας, η οδός κάμπτεται δυτικά, ώστε οδεύοντας επί άλλης αγροτικής οδού με κατεύθυνση ΝΑ-ΒΔ, να καταλήξει στη θέση του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου διασταύρωσης της Εθνικής Οδού «Γυρτώνη-Τύρναβος» με την οδό «Βρυότοπος-Ροδιά», στη ΧΘ 9+580 (τέλος χάραξης). Ο εν λόγω κόμβος προβλέπεται να αναβαθμιστεί με διαμόρφωση κόμβου κυκλικής κίνησης.

Το τμήμα της οδού ΧΘ 0+690 έως 1+350 βρίσκεται στα όρια της περιοχής NΑTURA, με κωδικό GR 1420013, περιοχή Τυρνάβου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ