Οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στο εμβόλιο κατά του καρκίνου

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια τεχνική με την οποία χρησιμοποιούν το DNA οργάνων στα οποία μπορούν να σχηματιστούν οι όγκοι και αξιοποιούν την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού για να δημιουργήσουν ένα  εμβόλιο που  προορίζεται για τη θεραπεία του καρκίνου…
Σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine, την Κυριακή, οι ερευνητές από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν ότι στις πρώτες δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια με καρκίνο του προστάτη, το πειραματικό τους εμβόλιο προκάλεσε την συρρίκνωση του όγκου, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο μέλλον εμβόλια για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο.

“Είναι πολύ συναρπαστικό να χρησιμοποιούμε το ανοσοποιητικό σύστημα για τη θεραπεία του καρκίνου” δήλωσε ο  Alan Melcher του Πανεπιστημίου του Λιντς, ο οποίος είναι συν-επικεφαλής της μελέτης.
Είπε ότι η μέθοδος θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί έναντι άλλων μορφών καρκίνου, όπως του δέρματος ή του καρκίνου του μαστού, αλλά πρόσθεσε ότι η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προτού το εμβόλιο δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Αντίθετα από τα παραδοσιακά εμβόλια, τα θεραπευτικά εμβόλια δεν σχεδιάζονται για την πρόληψη, αλλά για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Περιέχουν γονίδια για να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει πρωτεΐνες, που ονομάζονται αντιγόνα, τα οποία ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλια κατά του καρκίνου, αλλά η δουλειά είναι δύσκολη επειδή κάθε όγκος έχει συγκεκριμένες πρωτεΐνες και ο προσδιορισμός του σωστού αντιγόνου είναι δύσκολος.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση στην ανοσολογία είναι η ανάπτυξη αντιγόνων που μπορούν να στοχεύσουν τα καρκινικά χωρίς να προκαλούν βλάβη σε άλλο σημείο. Με τη χρήση του DNA από το ίδιο μέρος του σώματος, όπως και ο όγκος … μπορεί να είμαστε σε θέση να λύσουμε αυτό το πρόβλημα” είπε ο Melcher.
Ο Melcher και η ομάδα του τώρα σχεδιάζουν να αναπτύξουν περαιτέρω την τεχνική και να ετοιμάσουν ένα πειραματικό εμβόλιο έτοιμο για δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε λίγα χρόνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ