Στο τραπέζι η πετρελαιοκίνηση παρά τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον

Ανοίγει ο δρόμος για την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων που καίνε πετρέλαιο. O νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προτεραιότητες του υπουργείου του, ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστεί η πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία απαγορεύεται… στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (και ειδικά των αιωρούμενων σωματιδίων).

“Θα επανεξετάσουμε την απαγόρευση πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση του μεταφορικού κόστους επιχειρήσεων και καταναλωτών. Οι σύγχρονες τεχνολογίες πετρελαιοκίνησης έχουν οδηγήσει όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε αυτή την κατεύθυνση” δήλωσε συγκεκριμένα.

Με την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Παπακωνσταντίνου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προκάτοχό του στο ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία ήταν συστηματικά αντίθετη με την πετρελαιοκίνηση.

Με αφορμή τις προτάσεις για την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πάντως, η Greenpeace παραθέτει τα δικά της επιχειρήματα για το ότι η πετρελαιοκίνηση είναι όχι μόνο καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία, αλλά επίσης και μη συμφέρουσα οικονομικά. Η πετρελαιοκίνηση είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, επειδή:

    – Συνδέεται άμεσα με την έκλυση μικροσωματιδίων πετρελαϊκής προέλευσης που ευθύνονται για πρόωρους θανάτους, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.

    – Τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα) έχουν ήδη εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Η πετρελαιοκίνηση θα επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση. Οι σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μg/m3 (αντί των 52,12 μg/m3 που είναι τώρα), θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία (Euro4), οι παγίδες μικροσωματιδίων (φίλτρα) δεν είναι υποχρεωτικές για τα περισσότερα αυτοκίνητα. Ακόμα και όταν, όμως, εφαρμοστεί η αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία (Euro 5) μετά το 2010, οι πετρελαιοκινητήρες θα εξακολουθούν να υστερούν ως προς τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις σε σύγκριση με τους βενζινοκινητήρες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ