Τρεις ώρες στον ήλιο την ημέρα, μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

H καθημερινή τρίωρη –κατά μέσο όρο- έκθεση στο ηλιακό φως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μέχρι και 50%, σύμφωνα με έρευνα. Η έρευνα είναι η τελευταία σε μια σειρά από μελέτες που υποδηλώνουν ότι η τακτική έκθεση στις ακτίνες του ήλιου μπορεί να έχουν ισχυρό αντικαρκινικό αποτέλεσμα διεγείροντας την παραγωγή της βιταμίνης D στο δέρμα…
Εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι τα κύτταρα του μαστού είναι σε θέση να μετατρέψουν τη βιταμίνη D σε μια ορμόνη που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Καναδοί ερευνητές σύγκριναν 3.101 θύματα του καρκίνου του μαστού με 3.471 υγιείς γυναίκες.

Ρώτησαν κάθε μια από τις γυναίκες πόσο χρόνο πέρασαν έξω, στην ύπαιθρο, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια των τεσσάρων σταδίων της ζωής τους: τα εφηβικά τους χρόνια, μεταξύ είκοσι και τριάντα, σαράντα και πενήντα ετών, και 60-74.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology, έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν τουλάχιστον 21 ώρες την εβδομάδα έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου στα εφηβικά τους χρόνια είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο από ό,τι εκείνες που εκτίθονταν   λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.

Για τις γυναίκες που πέρασαν τον περισσότερο χρόνο έξω στα σαράντα και πενήντα τους χρόνια ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 26% και για εκείνες άνω των 60, η ηλιοφάνεια έριχνε κατά 50% τις πιθανότητες ενός όγκου.
Η ηλιοθεραπεία έχει οφέλη για την υγεία και των ανδρών
Οι άνδρες που παίρνουν τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικά επεισόδια, έχει διαπιστώσει μια μελέτη.
Η έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, παρακολούθησε σχεδόν 119.000 ενήλικες για δύο δεκαετίες και βρήκε ότι οι άνδρες που πήραν τουλάχιστον 600 IU βιταμίνης D ημερησίως είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο από ό,τι οι άνδρες που είχαν λιγότερα από 100 IUD. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Παρόλα αυτά, όλα θα πρέπει να γίνονται με προσοχή και να είναι ισορροπημένα γιατί στην υπερβολή ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Πηγή:dailymail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ