Καταστάσεις με χρηματικά ποσά που φθάνουν ακόμα και τις 800.000 ευρώ βρέθηκαν στην κατοχή του Π. Μαυρίκου έπειτα από την έφοδο που πραγματοποίησε στο σπίτι του και στο γραφείο του στην εφημερίδα “Ακρόπολη”, η Ασφάλεια Αττικής.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πρόκειται για ποσά προερχόμενα από διαφημίσεις που έδιναν στην εφημερίδα ΔΕΚΟ, Τράπεζες ακόμα και επιχειρηματίες, που φέρονται να εκβιάζονταν με συστηματικό τρόπο από τον εκδότη και τον άμεσο συνεργάτη του Π. Μουσά.
Πρόκειται για μεγάλο χρηματικό ποσό από διαφημίσεις, σε μια εφημερίδα που δεν ξεπερνά τα 500 φύλλα την ημέρα, την στιγμή που εφημερίδες με δεκαπλάσιες πωλήσεις δεν είχαν τον όγκο της διαφήμισης που συγκέντρωνε η “Ακρόπολη”, αναφέρουν άνθρωποι που έχουν γνώση των ερευνών για το συγκεκριμένο κύκλωμα.
Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά στην δικογραφία πως στόχος των εμπλεκομένων είναι να βγάζουν το μήνα περίπου 500.000 ευρώ και να τα μοιράζουν σε ανθρώπους που ελέγχουν, ώστε να κανονίζουν και την θεματολογία σε ιστοσελίδες και έντυπα.
Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα της Ασφάλειας και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Μουσάς ενεργώντας για λογαριασμό του Μαυρίκου, αλλά και για προσωπικό του όφελος, είχε προσεγγίσει την υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων τις ΕΥΔΑΠ και με τρόπο εκβιαστικό, ακόμα και με απειλές για την οικογένεια της και το ανήλικο παιδί της, την ανάγκασαν να τους δίνει διαφήμιση, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν με το τρόπο αυτό να αποκτήσουν επαφές σε κυβερνητικά κλιμάκια.
Στην δικογραφία που έχει σχηματισθεί από το Τμήμα Εκβιαστών τις Ασφάλειας Αττικής, έχουν καταγραφεί συνομιλίες του Μουσά με τον Μαυρίκο, ενώ οι αστυνομικοί έχουν καταγράψει σε βίντεο τις συναντήσεις που είχε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος με το στέλεχος τις ΕΥΔΑΠ, σε καταστήματα στο Ψυχικό και την παραλιακή, προκειμένου να την πείσει να δίνει διαφημίσεις σε δικούς του ανθρώπους και κυρίως στο Μαυρίκο.
Παράλληλα φαίνεται πως ο Μουσάς προσπαθεί εναγωνίως να αποκτήσει ερείσματα σε κυβερνητικά στελέχη και για το λόγο αυτό αναρτά σε ιστοσελίδες που έχει πρόσβαση θετικά άρθρα για συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης, εν αγνοία τους βέβαια, για να δείξει στους ανθρώπους που φέρεται να εκβίαζε ότι έχει δύναμη και κινεί τα νήματα.
Πρόκειται για ένα ολόκληρο κύκλο με έντυπα χαμηλής κυκλοφορίας και ιστοσελίδες επίσης μικρής επισκεψιμότητας στα οποία έχει πρόσβαση ο Μουσάς και κανόνιζε την διαφήμιση αλλά και την θεματολογία τους.
Ο “τιμοκατάλογος” για τις ΔΕΚΟ και τα… ακριβά ρούχα
Νέα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση των δημοσιογράφων που εκβίαζαν επιχειρήσεις, αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες ώρες, καθώς από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει εμπλοκή και άλλων προσώπων της ενημέρωσης και υπευθύνων εντύπων και ηλεκτρονικών σελίδων.
Το διαβιβαστικό της Αστυνομίας για την υπόθεση, αποκαλύπτει ένα δίκτυο εντύπων και ιστοσελίδων που εκβίαζε υπό την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων εισηγμένων εταιριών για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Ολόκληρο το υλικό της δικογραφίας θα αξιολογηθεί από τον ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν την Παρασκευή οι τρεις κατηγορούμενοι, ώστε να εντοπιστεί ο ρόλος καθενός από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Το κουβάρι της υπόθεσης φαίνεται να άρχισε να ξετυλίγεται μετά την καταγγελία στελέχους της ΕΥΔΑΠ στις 11 Φεβρουαρίου, ότι ένας από τους υπόλογους δημοσιογράφους της ζήτησε να δώσει χρήματα στον συγκατηγορούμενο του εκδότη «για να μην αρχίσει τα αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ».
Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο δημοσιογράφος την απείλησε εμμέσως λέγοντας της να προσέχει γιατί «ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θύμα bullying».
Από τις επομένη μέρα της καταγγελίας, με άδεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών άρχισε η καταγραφή των συνομιλιών των εμπλεκομένων – υλικό από το οποίο προκύπτει πως ο εκδότης και οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι, ήλεγχαν ή είχαν υπό την επιρροή τους μία σειρά εντύπων και ενημερωτικών ιστοσελίδων, τα οποία, σύμφωνα με όσα φαίνεται να ισχυρίζονται στις καταγραφές, σκόπευαν να συντονίζουν ανάλογα.
Η τακτική τους, που διαφαίνεται από το υλικό της δικογραφίας, ήταν να ξεκινούν με αρνητικά δημοσιεύματα για εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, και στην συνέχεια, αφού θα έπαιρναν χρήματα μέσω διαφημίσεων, να δημοσιοποιούν θετικά.
Από την ηχογράφηση συνομιλίας που είχε η καταγγέλλουσα σε καφετέρια στον Φλοίσβο με έναν εκ των κατηγορουμένων, προκύπτει πως στόχος τους ήταν να φτιάξουν μία ομάδα, η οποία να μπορεί να ελέγχει έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με γραμμή υπέρ της κυβέρνησης, ώστε να λαμβάνουν χρήματα από διαφημίσεις.
Ο δημοσιογράφος στην συγκεκριμένη συνάντηση ακούγεται να λέει στην γυναίκα πως, εφόσον εγκρίνει ποσό 60 χιλιάδων ευρώ για τον εκδότη από την ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε να αποκομίζουν μηνιαίως κέρδη περίπου 550 χιλιάδων ευρώ – 20.000 ευρώ από ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από τα ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και άλλα ποσά από διάφορες εταιρίες.
Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και ηχογραφημένο υλικό από την ίδια συνάντηση, στο οποίο ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος απαριθμεί ονομαστικά στην καταγγέλλουσα τα ηλεκτρονικά μέσα που «χειρίζεται», αναφέροντας τα ονόματα των υπευθύνων τους που θα της τηλεφωνούσαν για να της κάνουν διαφημιστικές προσφορές.
Υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία του ενός εκ των κατηγορουμένων, με δημοσιογράφο γνωστής ενημερωτικής ιστοσελίδας, με τον οποίο συζητά για δύο γυναίκες παράγοντες της οικονομικής ζωής που «ακούγονται για την θέση του επικεφαλής του υπερταμείου αποκρατικοποίησεων» και συμφωνούν να συναντηθούν από κοντά για να συντονιστούν και να αρχίσουν «να τις καίνε» ώστε να αναλάβει «δικός τους άνθρωπος».
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ – newsit.gr