Η μείωση του κόστους των προϊόντων μπορεί να επιτευχθεί με την ορθή διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και σε αυτό τον τομέα έχει επικεντρωθεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου το τελευταίο διάστημα. Στόχος είναι να μπουν νέοι κανόνες και να επέλθει ”νοικοκύρεμα” σε όλο το εύρος των εμπλεκομένων δράσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ήδη έχει ξεκινήσει ένας διάλογος στον οποίο μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του δημοσίου αλλά στο ίδιο τραπέζι κάθονται και συζητούν για τα προβλήματα και τις προτεραιότητες που απαιτούνται και εκπρόσωποι όλης της αγοράς, από τον ΣΕΒ, τους λιανέμπορους, τους παραγωγούς τους χονδρέμπορους, τους μεταφορείς και όσους ακόμη σχετίζονται με το αντικείμενο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που έχουν αναλάβει το συντονισμό όλης αυτής της προσπάθειας, μόνο από τις συνδυασμένες μεταφορές αναμένεται να υπάρξει όφελος για την οικονομία μας της τάξης , περίπου, 5%.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός έχει γνωστοποιήσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη συναντήσεις των γενικών γραμματέων Εμπορίου, Θαλασσίων Υποθέσεων και Μεταφορών με επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο την καταγραφή των σημαντικότερων προβλημάτων προς επίλυση και τη δημιουργία ”εθνικής στρατηγικής” στο θέμα αυτό.
Η γενική γραμματεία Εμπορίου επιδιώκει την υποδοχή νέων προτάσεων από την αγορά και συγκεκριμένα στελέχη της ήδη έχουν αναλάβει και ομαδοποιούν τα θέματα (πχ υποδομές, φορολογία, δίκτυα κλπ) και θα γίνει εστιασμένη προσπάθεια ώστε να αρθούν τα αντικίνητρα και να εξαλειφθούν οι ασάφειες που υπάρχουν σήμερα.
Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου σε αυτή τη χρονική περίοδο είναι τα agro logistics (τα logistics των αγροτικών προϊόντων) καθώς οι Κεντρικές Αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης υπάγονται στους τομείς ευθύνης του υπουργείου.
Τα agro logistics είναι αναμφίβολα ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος οικονομικής δραστηριότητας για την Ελλάδα που στοχεύει στην ενίσχυση της γεωργικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, στη βελτίωση του εισοδήματος του αγροτικού πληθυσμού και στην ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της προαγωγής και διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, της ανάδειξης και της κατοχύρωσης της ταυτότητας των τοπικών προϊόντων καθώς και της προώθησης συστημάτων προστασίας και διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων.