Την επιστροφή του ΟΣΔΕ ζητούν οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Λάρισας

Την άμεση επιστροφή του ΟΣΔΕ στην ΕΑΣ Λάρισας, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην Ενωση καλώντας παράλληλα γεωργούς και κτηνοτρόφους σε κοινό μέτωπο ώστε να αλλάξει η απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν τα εξής:

«Αγαπητοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τις δηλώσεις ΟΣΔΕ παρακολουθείται μια «διαμάχη» μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ – ΟΠΕΚΕΠΕ και διαφόρων ΕΑΣ ως προς το αντίτιμο των δηλώσεων.

Μια από τις Ενώσεις που εμπλέκεται σε αυτή τη «διένεξη» είναι και η ΕΑΣ Λάρισας.

Οφείλουμε λοιπόν την ύστατη στιγμή να βγούμε και να ενημερώσουμε υπεύθυνα το παραγωγικό κομμάτι και όλους τους εμπλεκόμενους για τα μέχρι τώρα δεδομένα όσο το δυνατόν πιο περιληπτικά και μεστά, ώστε να γίνουμε κατανοητοί, απ’ όλες τις πλευρές:

1) Η Ενωσή μας ήταν αυτή που πρωταγωνίστησε στο στήσιμο της σημερινής μορφής του ΟΣΔΕ σε όλη την ελληνική επικράτεια.

2) Έως αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στο τμήμα ΟΣΔΕ της ΕΑΣ έχουν καταφέρει να δίνουν λύσεις σε ετήσια βάση σε όποιο πρόβλημα προκύπτει κατά τη διάρκεια της υλοποίησης έως και την πληρωμή του παραγωγού και κτηνοτρόφου.

3) Το κομμάτι του ΟΣΔΕ πράγματι για την ΕΑΣ Λάρισας είναι η ψυχή της οργάνωσής μας γιατί φέρνει σε επαφή τους αγρότες με την Ενωσή τους πέρα από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος.

4) Είναι γεγονός πως η σημερινή οικονομική συγκυρία έχει αγγίξει όλους μας, είτε φυσικά πρόσωπα, είτε επιχειρήσεις. Μέσα σ’ «αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό κλίμα καλούμαστε να πορευτούμε όλοι. Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι μετά από πιέσεις τους αναγκάσανε τη διοίκηση της ΕΑΣ, ν’ αλλάξει τιμολογιακή πολιτική για το ΟΣΔΕ και να κάνει δωρεάν τις δηλώσεις η οποία μετά την απόφασή της σύσσωμη κατέβηκε στην Αθήνα να συναντήσει τα εκεί στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

5) Από την ενημέρωση της διοίκησης προκύπτει ότι μετά από σειρά επιχειρημάτων -προτάσεων των δύο πλευρών η διοίκησή μας πρότεινε ότι ειδικά για φέτος η ΕΑΣ Λάρισας θα υλοποιήσει το ΟΣΔΕ με μηδενικό κόστος για τον παραγωγό και θα επιβαρυνθεί η ίδια την όποια ζημία. Για τους παραγωγούς που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις αιτήσεις στην Ε Α.Σ. θα τύχουν την ίδια ακριβώς αντιμετώπισης.

6) Με δεδομένο ότι ήδη στα γραφεία μας έχουν υποβληθεί 13.000 αιτήσεις, την τεχνογνωσία μας, το μηδενικό κόστος για φέτος του παραγωγού ρωτάμε το υπουργείο, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μας εξηγήσουν τη στάση της απέναντι στην Ενωσή μας.

7) Ποιος ο λόγος ταλαιπωρίας των παραγωγών βάζοντάς τους σε διπλό κόπο μέσα στο καλοκαίρι;

8) Επαναλαμβάνουμε ποιος ο λόγος στη σημερινή οικονομική συγκυρία να επωμίζεται κάποιος εν προκειμένου ΠΑΣΕΓΕΣ – ΟΠΕΚΕΠΕ ένα κόστος (μεταφορά μηχ/κού εξοπλισμού, νέες συμβάσεις με εργαζόμενους, ξενοδοχείο. κ.λ.π.) και να μην το υλοποιήσει η ΕΑΣ Λάρισας – Τυρνάβου – Αγιάς με δεδομένο το ότι ξέρετε την πολιτική τιμών που επικρατεί ακόμη και στις γειτονικές ΕΑΣ.

9) Κάνουμε επίκληση έστω και την τελευταία στιγμή και ζητούμε να πρυτανεύσει η λογική, να ξεχαστούν οι όποιες πικρίες – διαφορές που πιθανόν να προκύπτουν είτε από συλλογικά ζητήματα ή προσωπικές αντιπαραθέσεις και να υλοποιηθεί το αυτονόητο. Καλούμε τους αγρότες να συνταχθούν μαζί μας και να πιέσουμε από κοινού ώστε να επιστρέψει το ΟΣΔΕ στην Ε.Α.Σ. Λάρισας και να μην πάει στις «μαϊμού» εταιρίες της ΠΑΣΕΓΕΣ».

ΤΟ ΕΚΛ

Στο πλευρό των εργαζομένων τάσσεται με ανακοίνωσή της και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, καλώντας παράλληλα τη διοίκηση της ΕΑΣ να τους καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα. Σε ανακοίνωσή της αναφέρονται τα εξής:

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΑΣ Λάρισας, για να παραμείνει το έργο της συμπλήρωσης των δηλώσεων των αγροτών προς τον ΟΣΔΕ στην ΕΑΣ Λάρισας και σε όλες τις ΕΑΣ.

Τάσσεται υπέρ της δωρεάν συμπλήρωσής τους απ’ όλους τους αγρότες με αποκλειστική επιβάρυνση της πολιτείας, επομένως υποστηρίζει την άμεση επιστροφή όλων των χρημάτων στους αγρότες που παρακρατήθηκαν από την ΕΑΣ Λάρισας ή άλλη ΕΑΣ στο Ν. Λάρισας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για όσους αγρότες δεν έχουν κάνει ακόμα δηλώσεις. Να γίνουν άμεσα δεκτές όλες οι δηλώσεις των αγροτών από τον ΟΣΔΕ.

Επίσης καταγγέλλει τη διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας για το γεγονός ότι έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους 2 1/2 μήνες τώρα και ζητά την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ