«Τo Φως Ταξίδευε Ταχύτερα στην Aπαρχή του Σύμπαντος»

Ένας λαμπρός φυσικός, ο João Magueijo, 40 ετών από την Πορτογαλία, προβάλλει την αιρετική άποψη ότι στις πρώτες μέρες του σύμπαντος το φως ταξίδευε πιο γρήγορα -μια ιδέα που αν μπορούσε να αποδειχθεί θα εκθρόνιζε τον Αϊνστάιν και θα άλλαζε για πάντα την κατανόηση του σύμπαντος…

Είναι πρωτοπόρος της θεωρίας της κοσμολογίας των Ποικίλων Ταχυτήτων του Φωτός (Varying-Speed-of-Light) -μια εναλλακτική θεωρία της πιο mainstream θεωρίας του κοσμικού πληθωρισμού– η οποία προτείνει ότι η ταχύτητα του φωτός στο πρώιμο σύμπαν ήταν 60 τάξεις μεγέθους πιο γρήγορη από ό,τι η παρούσα αξία της .

Λύνοντας τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα της κοσμολογίας με ένα λαμπρό άλμα, η θεωρία του Magueijo για την ταχύτητα του φωτός (VSL) θα έχει συνέπειες στα διαστημικά ταξίδια, στις μαύρες τρύπες, τη διαστολή του χρόνου, και θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ξεδιπλωθεί η μεγάλη ενοποιημένη θεωρία που τελικά διέφυγε του Αϊνστάιν.

Οι ριζοσπαστικές ιδέες του Joao Magueijo έχουν πρόθεση να αλλάξουν το δόγμα του Αϊνστάιν για την σταθερότητα της ταχύτητας του φωτός. Αυτό που είναι γνωστό ως το παγκόσμιο όριο ταχύτητας: τίποτα δεν μπορεί να, δεν έχει, ή ποτέ δεν θα ταξιδέψει ταχύτερα από το φως.

Ο Magueijo-ο οποίος έλαβε το διδακτορικό του από το Cambridge, είναι μέλος ΔΕΠ του Princeton και του Cambridge, και είναι καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου – λέει ότι η θεωρία του προϋποθέτει ότι η ταχύτητα του φωτός εξαρτάται από την ενέργεια ή το χωροχρόνο.

Όπως και οι περισσότερες ριζοσπάστες, ενδεχομένως δημιουργικοί στοχαστές, ο Magueijo κλονίζει τα θεμέλια της φυσικής κοινότητας, ενώ εκνευρίζει πολλούς συναδέλφους του επιστήμονες. Η θεωρία του σκοπεύει στην επίλυση των ανεξιχνίαστων παζλ που περιβάλλουν το Big Bang. Σήμερα πολλά από τα προβλήματα αυτά δεν έχουν καμία αποδεκτή λύση ευρέως.

Θα μπορούσε ο Αϊνστάιν να έκανε λάθος και ο Magueijo να έχει δίκιο; Πρόκειται για μια αλογόμυγα, ή για μια πραγματική, δημιουργική ιδιοφυΐα; Ο χρόνος θα δείξει.

Περισσότερα:DailyGalaxy

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ