Επαγγελματικά δικαιώματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου εξέδωσε απόφαση, η οποία διαβιβάστηκε προς όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων πτυχίου ΕΠΑΣ-ΕΠΑΛ, καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων πτυχίων ΤΕΕ Α’ και Β’ κύκλου σπουδών και των πτυχιούχων ΤΕΛ και ΤΕΣ.
Ο Συνήγορος επιλήφθηκε του θέματος, έπειτα από μεγάλο αριθμό καταγγελιών αποφοίτων Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν τους χορηγούσαν άδειες άσκησης επαγγέλματος της ειδικότητάς τους.
Η ανεξάρτητη αρχή διαπίστωσε ότι η κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Καθορισμού Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΕΔ) και η αντικατάσταση του ΟΕΕΚ από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ) καθιστούν την έκδοση των απαιτουμένων Π.Δ. διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα. Πρότεινε συνεπώς προς την υπουργό Παιδείας να χορηγηθούν στους ενδιαφερόμενους τα επαγγελματικά δικαιώματα των συγγενέστερων ειδικοτήτων των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) Α’ και Β’ κύκλου σπουδών, καθώς και των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων (ΤΕΛ) και των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (ΤΕΣ), έστω και εάν δεν υφίσταται ακριβής αντιστοιχία του επιπέδου εκπαίδευσης και του γνωστικού αντικειμένου.
Επίσης, η αρχή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι υφίστανται ειδικότητες για τις οποίες ουδέποτε έχουν καθοριστεί επαγγελματικά δικαιώματα, πρότεινε να ληφθεί μέριμνα προκειμένου, το συντομότερο δυνατόν, να αντιμετωπισθεί και το εν λόγω ζήτημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ