Προετοιμασία του αυτοκινήτου για καλοκαιρινό ταξίδι

Οδηγίες για τη σωστή προετοιμασία του αυτοκινήτου ενόψει των καλοκαιρινών  διακοπών δίνει ο ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων κ. Κώστας Κερασιώτης, επισημαίνοντας ότι πριν την καλοκαιρινή σας εξόρμηση καλό είναι να κάνετε μια επίσκεψη στο συνεργείο για ένα γενικό έλεγχο του αυτοκινήτου.

Με δεδομένη όμως την οικονομική στενότητα των περισσοτέρων ο κ. Κερασιώτης προτείνει να γίνει προσωρινός έλεγχος των βασικότερων σημείων του αυτοκινήτου, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις στη διάρκεια του ταξιδιού.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΡΕΝΩΝ

Η σωστή λειτουργία του συστήματος φρένων εξασφαλίζει μεγάλη σιγουριά. Βεβαιωθείτε ότι η στάθμη των υγρών των φρένων είναι η κανονική και αν όχι συμπληρώστε. Ελέγξτε τα σωληνάκια για πιθανές διαρροές. Κατά την κίνηση πατήστε φρένο και αν ακούγεται θόρυβος σημαίνει ότι χρειάζεστε καινούργια τακάκια. Καλό είναι να έχετε μαζί σας υγρά φρένων για να συμπληρώσετε αν χρειαστεί

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Οι μεγάλες θερμοκρασίες καταπονούν πολύ τα λάστιχα. Βεβαιωθείτε ότι το βάθος του πέλματος είναι αρκετό (2 mm) και ελέγξτε αν χάνει αέρα από τη βαλβίδα και αλλάξτε τη καθώς το κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με την ασφάλεια που παρέχει. Η πίεση που πρέπει να έχουν τα ελαστικά είναι ανάλογη του φορτιού που θα μεταφέρετε και ανάλογη του τύπου αυτοκινήτου. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε τη ρεζέρβα και βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για αλλαγή ελαστικού.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Είναι απαραίτητος ο έλεγχος όλων των τμημάτων που λειτουργούν με ρεύμα και κυρίως των φώτων. Αν η μπαταρία είναι ανοικτού τύπου, κοιτάξτε τα υγρά και αν χρειαστεί συμπληρώστε. Έχετε μαζί σας μερικές ασφάλειες όλων των ειδών που χρειάζεται το αυτοκίνητό σας για να μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποια αν καεί και εφοδιαστείτε με έξτρα λάμπες (πορείας, φλας, φρένων, κ.α.) κατάλληλες για τον τύπο του οχήματός σας σε περίπτωση που κάποια καεί. Ο ηλεκτρολόγος θα σας εφοδιάσει και θα σας συμβουλεύσει για την έκτακτη χρήση τους.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

Προσοχή, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να προσέξετε. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν διαρροές από το κάρτερ (κάτω τμήμα του κινητήρα) ή από την κεφαλή (πάνω τμήμα). Με τη βοήθεια του δείκτη ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού στο κινητήρα και αν χρειάζεται προσθέστε λάδι του ίδιου τύπου που έχετε βάλει. Είναι καλό να έχετε πάντα μαζί σας λάδι ώστε να μπορείτε να συμπληρώσετε σε μια πιθανή διαρροή μέχρι να το πάτε στο συνεργείο.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΨΥΞΗΣ

Το καλοκαίρι οι κινητήρες υπερθερμαίνονται πιο εύκολα, είναι απαραίτητος λοιπόν ένας έλεγχος στο σύστημα ψύξης. Κοιτάξτε εάν το βεντιλατέρ (ο ανεμιστήρας του ψυγείου) λειτουργεί και ελέγξτε το ψυγείο και τις σωληνώσεις του για πιθανές διαρροές. Έχετε πάντα μαζί σας νερό και κοιτάξτε στο ψυγείο αν έχει την απαραίτητη ποσότητα. Ακόμη καλύτερο είναι να έχετε μαζί σας ένα δοχείο με υγρό για συστήματα ψύξης.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΖΩΝΩΝ  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τέλος ελέγξτε την κατάσταση των ζωνών και βεβαιωθείτε για τη σωστή λειτουργία τους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ