Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Τις ανησυχίες του επεσήμανε, ο βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης αναφορικά με την καθυστέρηση πληρωμής της β΄ δόσης ενιαίας ενίσχυσης.

Σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες πληροφορίες, η καταβολή της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης πάει για 20 Απριλίου (πρόκειται για 800 εκατομμύρια ευρώ περίπου) ενώ η συνδεδεμένη στο βαμβάκι αναμένεται να αρχίσει να πιστώνεται από Δευτέρα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Μέχρι 10 Απριλίου όμως οι αγρότες κάνουν τη σπορά και τον προγραμματισμό των καλλιεργειών και δίχως ρευστότητα αδυνατούν να δεσμευτούν και να σπείρουν τα χωράφια τους

Την ίδια ώρα έντονος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις των παραγωγών για την πιθανή αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο ώστε να εξισωθεί με αυτόν της βενζίνης, καθώς αυτό θα εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, με δεδομένο ότι καταργείται το “αγροτικό πετρέλαιο” (Σ.Σ. η μοναδική χώρα στην Ευρώπη των 28 χωρίς φτηνό αγροτικό πετρέλαιο).

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον κτηνοτροφικό τομέα όπου ζητείται επειγόντως έλεγχος των εισαγωγών και ισοζύγια στο γάλα και φυσικά πληρωμές των κτηνοτρόφων από επιδοτήσεις που καθυστερούν.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Σε φάση πλήρους αποεπένδυσης βρίσκεται πλέον ο αγροτικός τομέας της χώρας, καθώς βρισκόμαστε στα μισά της άνοιξης και 6.000.000 στρέμματα παραμένουν ακαλλιέργητα (για πρώτη χρονιά εδώ και δεκαετίες), αφού οι αγρότες έχουν “στεγνώσει” από ρευστότητα και αδυνατούν να προμηθευτούν εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως φορέας πληρωμών, θα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να καταβάλλει τα ποσά στους δικαιούχους των ενισχύσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος έχει θέσει υπ’ όψη του αγροτικού κόσμου».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ