Επιτέλους κατάλαβαν τα λάθη τους

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Πίσω φαίνεται ότι αφήνουν, οι φωστήρες της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης που μέχρι τώρα συναινούσαν, την πολιτική λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα με την εφαρμογή του μνημονίου και των διαφόρων εφαρμοστικών νόμων, πολιτική που οδήγησε στη συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας και στο στέγνωμα της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Ευτυχώς κατάλαβαν, βάσει των όσων αποφασίστηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής, ότι πέραν της στήριξης του ευρώ, γιατί περί αυτού ήταν όλος ο θόρυβος, απαιτείται και ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα που θα απέχει παρασάγγες από τις προτεινόμενες από το μνημόνιο πολιτικές.

Αν μη τι άλλο η απόφαση της τελευταίας συνόδου κορυφής αποτέλεσε μια νίκη της λογικής αποδεικνύοντας ότι η άκρατη λιτότητα και η άνευ όρων παράδοση στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των τραπεζών δεν οδηγεί πουθενά αλλά απεναντίας δημιουργεί κινδύνους ακόμη και στο ίδιο το οικονομικό μοντέλο που υιοθέτησε και εφαρμόζει η Ε.Ε. σε όλες τις χώρες μέλη της.

Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα μέσω των οικονομικών δυνατοτήτων που δημιουργεί το κούρεμα και η αναδιάρθρωση του χρέους, απέφυγε τη χρεοκοπία και εξασφάλισε τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, αφού όλα οδηγούν στη θωράκιση και ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Πέτυχε όμως παράλληλα και την εξασφάλιση δυνατοτήτων ανάπτυξης της οικονομίας της μέσω δράσεων που θα στηριχθούν τόσο από τον κρατικό κορβανά και τα ευρωπαΊκά ταμεία όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία που δοψά για δράση και κέρδη.

Και εδώ μπαίνει το μεγάλο δίλημμα: Θα συνεχίσει να πορεύεται σε δρόμους άναρχους και ανεξέλεγκτους ή θα προτιμήσει έστω και τώρα που είναι η ύστατη ώρα να πετύχει ένα νοικοκύρεμα δημιουργώντας ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων ανάλογο με αυτά που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Θα εξασφαλίσει το νοικοκύρεμα στα οικονομικά όχι μέσω της συρρίκνωσης των μισθών των και συντάξεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ο απαραίτητος παράγοντας για την αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά μέσω της δραστικής μείωσης των προκλητικών δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα;

Θα χτυπήσει τις στρεβλώσεις στην αγορά ενισχύοντας παράλληλα το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και τις υποδομές;

Θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, την εισφορδιαφυγή και γενικά όλους εκείνους που ζουν σε βάρος των κορόιδων;

Οι ετέροι μας, μας έδωσαν μια ακόμη ευκαιρία. Και την έδωσαν όχι επειδή μας αγαπούν αλλά επειδή αγαπούν το ευρώ και τη σταθερότητα στα χρηματοοικονομικά της ευρωζώνης.

Είναι στο χέρι τους να καταλάβουν ότι φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού και ότι από εδώ και πέρα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να βγάλουν το λαό από το τέλμα. Και θα τον βγάλουν μόνο με ενέργειες πραγματικής πολιτικής δράσης μακριά από νεοφιλελεύθερα μοντέλα και οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οσο κρύβονται πίσω από αριθμούς και ανέφικτους στόχους τόσο θα αποτυχαίνουν και θα οδηγούν τη χώρα στο τέλμα και την ανυποληψία.

Ας το καταλάβουν νωρίς και ας πράξουν τα δέοντα. Η ανοχή του λαού έφτασε στα άκρα και μετά από τόση πίεση το καζάνι που βράζει είναι σίγουρο ότι θα εκραγεί παρασύροντας στο διάβα τους όλους εκείνους που ευθύνονται για αυτή την έκρηξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ