Ψυχρολουσία στον Αμπελώνα με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΤ

Στα όρια του εγκεφαλικού έφτασαν εκατοντάδες κάτοικοι του Αμπελώνα, αντικρίζοντας πριν από λίγες ημέρες τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Τυρνάβου αφού τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 5πλασίο όσων πλήρωναν μέχρι σήμερα… Αιτία αυτής της αύξησης είναι το νέο τιμολόγιο που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση του Μαϊου, αλλά και η επιβολή του ειδικού τέλους 80% επί της αξίας του νερού που καταναλώθηκε. (Υπήρξε σχετικό ρεπορτάζ για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης στην εφημερίδα).

Φυσικά η έκδοση των νέων λογαριασμών που απέστειλε ήδη η ΔΕΥΑ Τυρνάβου πέραν της ψυχρολουσίας εν μέσω καύσωνα που προκάλεσαν γεννούν και πολλά ερωτήματα για την ορθότητα της ενέργειας, αλλά και για την ηθική ή και νομική διάστασή της.

Πώς είναι δυνατόν να τιμωρείται μια 4μελής οικογένεια που βάσει των διεθνών μελετών καταναλώνει μηνιαίως πάνω από 20 κ.μ. νερού για τις βασικές της ανάγκες (5 κ.μ. νερό το άτομο το μήνα) και να καλείται να πληρώνει πάνω από το διπλάσιο της αξίας που πλήρωνε μέχρι σήμερα αν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των διεθνών μελετών και φυσικά έχει μετατρέψει σε έρημο την αυλή της.

Επίσης πώς είναι δυνατόν να εφαρμόζουν ένα τιμολόγιο το οποίο εγκρίθηκε τον Μάιο για καταναλώσεις που έγιναν Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ και η περίοδος της κατανάλωσης υπερβαίνει έστω και για 9 ημέρες το τρίμηνο δημιουργώντας κινδύνους υπέρβασης της χαμηλής κατανάλωσης.

Εκείνο όμως που δημιουργεί ερωτήματα και χρήζει άμεσης απάντησης από την πλευρά της διοίκησης της επιχείρησης είναι η επιβολή του τέλους 80% στις καταναλώσεις και αυτό γιατί:

Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 688/29 Απριλίου 2011, υπάρχει απόφαση για τη συγχώνευση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου και της ΔΕΥΑ Αμπελώνα βάσει του Καλλικράτη΄. Όπως αναφέρει η απόφαση δημιουργείται μια ενιαία επιχείρηση με το όνομα ΔΕΥΑ Τυρνάβου, η οποία έχει ως περιοχή αρμοδιότητας τη διοικητική περιφέρεια του δήμου Τυρνάβου που αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Αμπελώνα και Τυρνάβου.

Επίσης σε άλλο σημείο της και αυτό είναι το επίμαχο, αναφέρει ότι μεταξύ των εσόδων της επιχείρησης είναι το ειδικό τέλος για τη μελέτη, κατασκευή και επέκταση των έργων ύδρευσης για μια δεκαετία από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την επέκταση της περιοχής αρμοδιότητας της επιχείρησης που υπολογίζεται σε ποσοστό 80% επί της αξίας του ύδατος που καταναλίσκεται.

Όταν η απόφαση μιλά για εφαρμογή του από το επόμενο έτος δηλαδή από το 2012, δεν θεωρείται επέκταση της ΔΕΥΑ η συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων και κατά συνέπεια το τέλος πρέπει να μπει από το 2012 και όχι το 2011;

Μήπως υπάρχει κάποια άλλη ερμηνεία που δίνει τη δυνατότητα να επιβληθεί το τέλος νωρίτερα;

Πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου θα επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία και θα απαντήσει στα ερωτήματα που απασχολούν τη μικρή κοινωνία του Αμπελώνα που καλείται να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Τέλος και με δεδομένο ότι όλες οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα θέλουν την ημερήσια κατανάλωση νερού να είναι μεγαλύτερη από αυτή που λένε οι διεθνείς μελέτες αφιερώνουμε ταπαρακάτω στοιχεία στο δήμαρχο κ. Νίκο Μαλάκο, ο οποίος για να δικαιολογήσει την απόφαση χαρακτήρισε πλούσιες όλες τις οικογένειες που καταναλώνουν περισσότερα από 50 κ.μ. νερό το τρίμηνο.

Βάσει λοιπόν στοιχείων που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ο μέσος άνθρωπος στην Ελλάδα χρησιμοποιεί πενήντα γαλόνια νερού την ημέρα για τις ακόλουθες δραστηριότητες:

· Τουαλέτα – 19 γαλόνια ανά ημέρα

· Μπάνιο – 15 γαλόνια ανά ημέρα

· Πλυντήριο ρούχων – 8 γαλόνια ανά ημέρα

· Κουζίνα – 7γαλόνια ανά ημέρα

· Νοικοκυριό – 1 γαλόνι ανά ημέρα

Τα 50 γαλόνια είναι ίσα με 200 λίτρα, ποσό που μεταφράζεται σε 6 κ.μ. νερού το μήνα το κάθε άτομο. Αρα η τετραμελής οικογένεια θέλει τουλάχιστον 24 κ.μ. το μήνα και στο τρίμηνο που βγαίνουν οι λογαριασμοί 72 κ.μ. νερού. Με τέτοια κατανάλωση σύμφωνα με το δήμαρχο θα πρέπει να είναι πλούσιοι. Τώρα αν έχουν και ένα μικρό μπαξέ, λίγα λουλούδια και λίγα τετραγωνικά μέτρα γκαζόν τότε θα πρέπει να τους στείλει το ΣΔΟΕ ο κ. Μαλάκος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ