Δεν κατάλαβαν τώρα τα λάθη τους

Γράφει η Ε. Ψαρρού

Δεν κατάλαβαν τώρα τα λάθη τους. Γνώριζαν, όπως και όλοι μας, οτι η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη.  Αλλά,  μετά το κουτί της Πανδώρας που άνοιξαν οι Καραμανλής και Αλογοσκούφης με την απογραφή που έκαναν, και αφού στη συνέχεια βγήκαν, όσα “όμορφα κι ωραία” βγήκαν στην επιφάνεια για την Ελλάδα, δεν είχαν άλλη επιλογή. Έπρεπε αρχικά, όταν ήμασταν στριμωγμένοι στη γωνία,… να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έδιναν αυτοί από τους οποίους εξαρτόμαστε για την οικονομική  μας επιβίωση, και σιγά-σιγά τους έκαναν να δουν, ή μόνοι τους συνειδητοποίησαν, οτι τα μέτρα που επέβαλαν δεν ήταν ούτε η μόνη, ούτε η καλύτερη λύση για τη χώρα και για τους ίδιους.

Αν το “έπαιζαν” μάγκες από την αρχή, θα είχαμε άλλη μια “Μικρασιατική καταστροφή”, οικονομική αυτή τη φορά. Μη ξεχνάτε άλλωστε οτι όσο ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε τη στήριξη των Ευρωπαίων και γνώριζε τα όριά του, που ήταν τα παράλια της Μ. Ασίας, όλα πήγαιναν μια χαρά. Όταν όμως έχασε τις εκλογές, και ανέλαβαν οι “τζάμπα μάγκες” που και τις συμφωνίες του Βενιζέλου αγνόησαν, και αποφάσισαν οτι τα παράλια ήταν “λίγα” και ήθελαν κι άλλο, “έφαγαν”, όχι μόνο αυτοί, αλλά και ολόκληρο το έθνος τα μούτρα του(ς).

Στο σήμερα πάλι: υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας και, αν δεν γίνει σωστά (υπεύθυνοι γι αυτό είναι κυρίως οι κυβερνώντες), θα ξαναφτάσουμε πολύ σύντομα στο σημείο μηδέν. Οι κορώνες όμως πολλών, που ακούγονται,  είναι “τζάμπα μαγκιά”. Πρέπει κάποτε να ωριμάσουμε και να βλέπουμε την πραγματικότητα και τα προβλήματά της όπως είναι, και να κάνουμε εποικοδομητική κριτική. Όχι να προσποιούμαστε οτι ζούμε σε έναν άλλο, φανταστικό κόσμο, και να κριτικάρουμε, βάσει αυτού, την πραγματικότητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ