Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ζητά βοήθεια για να μεταγράψει 200.000 αρχαίες ελληνικές επιστολές

Το 1896 δύο προπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν μια αιγυπτιακή χωματερή γεμάτη με αρχαίους ελληνικούς παπύρους. Στη συνέχεια έμειναν εκεί δέκα χρόνια ψάχνοντας σχολαστικά για θραύσματα. Αλλά,  100 χρόνια μετά από τη στιγμή που μετέφεραν τελικά το πολύτιμο φορτίο τους πίσω στο πανεπιστήμιο, οι ερευνητές έχουν καταφέρει να μεταγράψουν μόνο το 2%. Τώρα,…

το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει ξεκινήσει ένα κυνήγι για εθελοντές που τους αρέσουν οι γρίφοι, για να επιταχύνουν τη μελέτη τους και να τους αποκωδικοποιήσουν.

Μέσω της εργασίας με τίτλο «Αρχαίες ζωές» (Ancient Lives), οι μελετητές έχουν ανεβάσει στο Διαδίκτυο  εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες από τμήματα των παπύρων. Με τα εργαλεία αναγνώρισης του Διαδικτύου θα ταιριάξουν τα γράμματα με τα σύμβολα. Στη συνέχεια θα μεταφράσουν τις λέξεις και θα τις αποθηκεύσουν σε μια τεράστια βάση δεδομένων.

Έχουν βρεθεί επιστολές, αποδείξεις, και «κουτσομπολιά», τα οποία χρονολογούνται από το 500π.Χ. και το 1000μ.Χ., τα οποία λένε ότι θα τους βοηθήσουν να ανοίξουν ένα παράθυρο στη ζωή των ελληνο-ρωμαϊκής Αιγύπτου.

Ο υπεύθυνος Dr Chris Lintott, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε πως ο θησαυρός που ανακαλύφθηκε παραλίγο να καταστρεφόταν.

«Το 1896 οι μαθητές Bernard Grenful και Arthur Hunt γύριζαν με τα πόδια όλη την Αίγυπτο. Όταν έφτασαν στην πόλη της Οξυρύγχου, την «Πόλη των ψαριών με τις μυτερές μύτες», ανακάλυψαν ένα σκουπιδότοπο.

»Είναι σαφές ότι ορισμένοι άνθρωποι ήταν πολύ καλοί στην ανακύκλωση, καθώς βρήκαν πολλά γράμματα, και σε μερικά σημεία έπρεπε να σκάψουν πολύ βαθιά. Έσκαψαν για τους παπύρους με το χέρι, αλλά σε κάποια φάση άρχισαν να πληρώνουν τους ντόπιους με το κομμάτι που ανακάλυπταν – κι έτσι κάποια μεγαλύτερα κομμάτια σχίστηκαν σε πολλά μικρότερα.

»Έπρεπε επίσης να τους προφυλάξουν και από τους ανθρώπους που ήθελαν να τους χρησιμοποιήσουν για γεωργικούς σκοπούς, αφού ο πάπυρος είναι καλός για την κομποστοποίηση.

»Μετά από μια δεκαετία έφεραν όλους τους παπύρους πίσω. Αλλά, 100 χρόνια αργότερα, έχουμε μεταγράψει μόνο το 2%, οπότε σκεφτήκαμε ότι ήταν καιρός να ζητήσουμε βοήθεια.”

Τα κείμενα γράφτηκαν στα ελληνικά την περίοδο που η Αίγυπτος ήταν υπό τον έλεγχο ελλήνων εποίκων (και αργότερα Ρωμαίων). Πολλούς από τους παπύρους δεν τους έχει διαβάσει άνθρωπος για πάνω από χίλια χρόνια».

Ο Δρ Lintott είπε ότι οι μελετητές ανακάλυψαν ποικιλία εντυπωσιακών στοιχείων για την καθημερινή ζωή.

«Έχουμε ανακαλύψει ένα μικρό κομμάτι που φαίνεται οτι είναι ένα χαμένο ευαγγέλιο.

»Έχουμε επίσης μια επίσημη επιστολή από ένα 14-χρονο αγόρι προς τον πατέρα του, όπου του λέει οτι, αν δεν του δώσει την άδεια να πάει στη μεγάλη πόλη της Αλεξάνδρειας, δεν θα πιει, ούτε θα φάει τίποτα.

»Αυτό δείχνει ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ! – Συμπεριλαμβανομένων και των εφήβων»

Από σήμερα το κοινό μπορεί να βοηθήσει την ομάδα, που αποτελείται από τους παπυρολόγους του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την Αιγυπτιακή Κοινωνία Εξερεύνησης, και μια ομάδα από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πηγή:dailymail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ