Φαντασμαγορική, διπλή βροχή μετεωριτών

Ουράνιο μποτιλιάρισμα θα έχουμε αυτή την εβδομάδα καθώς δύο βροχές μετεωριτών θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να χαρίσουν ένα λαμπερό show.  Αν και φέτος η ετήσια αυγουστιάτικη (12 Αυγούστου) βροχή των Περσίδων (Perseids) συμπίπτει με μια φωτεινή πανσέληνο, που οδηγεί στη δραστική μείωση του αριθμού των μετεωριτών που θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι, η πρώτη πράξη της διπλής βροχής, που θα δούμε αυτή την εβδομάδα, υπόσχεται πολλά περισσότερα…

Φέτος η λιγότερη γνωστή Delta Aquarid βροχή μετεωριτών αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της Παρασκευής, όταν η πιο παραγωγική εξαδέλφη της, Περσίδα, θα αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της.  Μαζί θα δίνουν κάπου μεταξύ 15 και 30 διάττοντες αστέρες την ώρα σε καθαρούς, σκοτεινούς ουρανούς.

«Αν και το φεγγάρι θα αποτελεί δυσάρεστο επισκέπτη στην κορύφωση της βροχής των Περσίδων, οι αστροπαρατηρητές μιλούν για την καλύτερη βροχή μετεωριτών του έτους”, δήλωσε ο Σινγκ Raminder Samra, αστρονόμος στο HR MacMillan Διαστημικό Κέντρο στο Βανκούβερ του Καναδά.

Όπως και οι περισσότερες βροχές μετεωριτών, η Aquarids Delta και οι Perseids  προκαλούνται από τη γήινη ατμόσφαιρα που χτυπά σε σύννεφα σωματιδίων με μέγεθος όσο ο κόκκος της άμμου, που προέρχονται από κομήτες που βρίσκονται σε τροχιά. Κάθε σωματίδιο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητες άνω των 150.000 χιλιομέτρων την ώρα, για να καεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Κατά μέσο όρο, οι Περσίδες αρχίζουν να πέφτουν  με περίπου πέντε μετεωρίτες την ώρα. Είναι ορατές για μια-δυο εβδομάδες πριν από τα μέσα Αυγούστου, προτού φτάσουν στην κορύφωση με 60 έως 120 μετεωρίτες την ώρα.

Αν και οι Delta Aquarids είναι πολύ πιο μικρή, η ταυτόχρονη δραστηριότητα των δύο, στις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου θα χαρίσει μια φανταστική ευκαιρία στους παρατηρητές μετεωριτών να δουν πολλούς περισσότερους διάττοντες αστέρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να δουν με γυμνό μάτι τη βροχή, καλύτερα σε μια σκοτεινή, αγροτική περιοχή μακριά από τα φώτα της πόλης. Γι αυτό ξαπλώστε σε μια κουβέρτα ή σε μια καρέκλα στο γκαζόν και αφήστε τα μάτια σας να προσαρμοστούν στο σκοτάδι.

“Η δραστηριότητα των μετεωριτών αυξάνεται καθώς η νύχτα προχωρεί προς την αυγή. Αν λοιπόν είστε νυχτοπούλια, τότε παραμείνετε ξύπνιοι για να δείτε ένα εντυπωσιακό show που αξίζει τον κόπο.”

Πηγή: national geographic

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ