Τεχνητός πνεύμονας που μιμείται την κατασκευή και την αποτελεσματικότητα του πραγματικού

Τεχνητός πνεύμονας που φτιάχτηκε στο Κλίβελαντ έχει παρόμοια απόδοση με το γνήσιο όργανο, και χρησιμοποιεί αέρα – όχι καθαρό οξυγόνο που απαιτούν οι σημερινοί τεχνητοί πνεύμονες-. Η χρήση σε ανθρώπους είναι περίπου δέκα χρόνια μακριά, αλλά για τα 200 εκατομμύρια πάσχοντες από νόσο των πνευμόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, η συσκευή είναι ένα σημαντικό βήμα… προς τη δημιουργία ενός εύκολα φορητού και εμφυτεύσιμου τεχνητού πνεύμονα, δήλωσε ο Joe Potkay, καθηγητής, βοηθός έρευνας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Case Western Reserve University. Ο Potkay είναι ο κύριος συντάκτης του εγγράφου που περιγράφει τη συσκευή και την έρευνα, στο περιοδικό Lab on a Chip.

Οι επιστήμονες έχτισαν την πρωτότυπη συσκευή, ακολουθώντας το σχεδιασμό του φυσικού πνεύμονα και τις μικροσκοπικές του διαστάσεις. Ο τεχνητός πνεύμονας είναι γεμάτος με αιμοφόρα αγγεία από σιλικόνη που αναπνέει, τα οποία καταλήγουν σε διακλαδώσεις με διάμετρο μικρότερη από το ένα τέταρτο της διαμέτρου της ανθρώπινης τρίχας.

“Με βάση την τρέχουσα απόδοση της συσκευής, εκτιμούμε ότι μια μονάδα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον άνθρωπο, θα ήταν περίπου 6Χ6Χ4 ίντσες ψηλή, ή θα είχε περίπου τον όγκο του ανθρώπινου πνεύμονα. Επιπλέον, η συσκευή θα μπορούσε να καθοδηγείται από την καρδιά και δεν θα απαιτούσε μηχανική αντλία” είπε ο Potkay.

Μέσα σε μια δεκαετία, η ομάδα πιστεύει ότι θα έχει ανθρώπινης κλίμακας τεχνητούς πνεύμονες που θα χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές.
Προβλέπουν οτι οι ασθενείς θα αξιοποιούν τις συσκευές αυτές, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπουν τους δικούς τους άρρωστους πνεύμονες να θεραπεύονται, ή ίσως να αποκτούν ένα τεχνητό πνεύμονα ως εμφύτευμα ενώ βρίσκονται σε αναμονή για μεταμόσχευση πνεύμονα – αναμονή που διαρκεί, κατά μέσο όρο, περισσότερο από ένα χρόνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ