Αντικρουόμενες δηλώσεις για τη συμφωνία διάσωσης

Αντικρουόμενες δηλώσεις των πολιτικών της ζώνης του ευρώ στα εσωτερικά ακροατήρια των χωρών τους, υπογραμμίζουν τον εύθραυστο χαρακτήρα της συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας που έγινε για να σωθεί η Ελλάδα, και διαταράσσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές που είναι ήδη ευερέθιστες, λόγω και του αδιεξόδου του χρέους των ΗΠΑ…

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη ότι η Αθήνα θα πάρει τα πρώτα κοινά ευρωομόλογα με τη μορφή δανείων όσο πιο κοντά γίνεται στην τιμή αγοράς, από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.

«Η απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων μας να μας δανείζουν με 3,5%, επιτόκιο που είναι ελάχιστα πιο πάνω από αυτό που η ίδια η Γερμανία δανείζεται, στην ουσία ισοδυναμεί με την εισαγωγή ευρωπαϊκού ομολόγου, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτό το σύστημα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί », είπε.

Τα σχόλιά του μπορεί να προκαλέσουν όσους, στη Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, αντιτίθενται σθεναρά σε οποιοδήποτε «μοίρασμα» των  δημοσιονομικών κινδύνων στα 17κράτη του ενιαίου νομίσματος. Οι παρατηρήσεις του μπορεί να ενοχλήσουν, επίσης, την Ισπανία και την Ιταλία, χρεωμένες οικονομίες που πληρώνουν υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τους.

Η Γερμανία, η οποία προηγουμένως αντιδρούσε στην ιδέα του χαμηλού επιτοκίου δανεισμού για τις χώρες με «αμαρτωλό έλλειμμα», ενέδωσε στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας και δέχτηκε ότι το υψηλό επιτόκιο δανεισμού είναι αντιπαραγωγικό για τις χώρες σε ύφεση.

Αλλά τα κοινά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ παραμένουν ανάθεμα στο Βερολίνο, όπου οι συντηρητικοί είναι ενάντια στο ενδεχόμενο η ζώνη του ευρώ να γίνει μια “ένωση μεταφοράς” στην οποία τα χρήματα των «σκληρά εργαζόμενων Γερμανών φορολογούμενων θα πηγαίνουν σε ένα απύθμενο πηγάδι».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσπάθησε να κατευνάσει την κριτική στον κυβερνητικό συνασπισμό, επιβεβαιώνοντας τους βουλευτές ότι η σύνοδος κορυφής δεν έδωσε στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης την άδεια να αγοράζει “εν λευκώ” τα ομόλογα των κρατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

“Ακόμα και στο μέλλον, τέτοιες αγορές πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο με πολύ αυστηρούς όρους, και μόνο όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα θεωρεί ότι υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο Σόιμπλε σε επιστολή στις 26 του Ιουλίου.

Ο Σόιμπλε είπε ότι μια σύνοδος κορυφής δεν είναι αρκετή για να λύσει τα προβλήματα της ζώνης του ευρώ, αλλά τα συμφωνηθέντα μέτρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν το ελληνικό χρέος να οδηγήσει σε «μια κρίση που θα έθετε σε κίνδυνο στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο, και ως εκ τούτου το ευρώ.”

Η σύνοδος συμφώνησε να επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να δώσει προληπτικά πιστωτικά όρια σε κράτη που κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τις πιστωτικές αγορές, να δανείζει χρήματα στις κυβερνήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αγοράζει τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Σε αντίθεση με τον Σόιμπλε, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την έκταση στην οποία οι εν λόγω κινήσεις θέτουν τη ζώνη του ευρώ στο δρόμο για την από κοινού διαχείριση του χρέους.

«Η επαναγορά των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά είναι κάτι που επιδιώκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, να είμαστε σε θέση να παρεμβαίνουμε ενάντια στις ορέξεις των αγορών και την κερδοσκοπία.
»Αυτό θα γίνει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, που σημαίνει ότι, σε εμβρυακή μορφή, μια πραγματικά κοινή πρακτική διαχείρισης του χρέους αρχίζει στη ζώνη του ευρώ,” είπε ο Έλληνας ηγέτης.

Η πολιτική συμφωνία της περασμένης εβδομάδας δεν έχει ακόμη πάρει νομική μορφή και εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια στη ζώνη του ευρώ – μια διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μπορούσε να προκαλέσει εξεγέρσεις στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τη Φινλανδία ή τη Σλοβακία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η έλλειψη «λεκτικής πειθαρχίας» μεταξύ των πολιτικών υπευθύνων στη ζώνη του ευρώ, καθώς και η ανάγκη των κυβερνήσεων να καθησυχάσουν αποκλίνοντα εγχώρια κοινά, έχει δημιουργήσει μια μόνιμη κακοφωνία που έχει επιδεινώσει την κρίση της ζώνης του ευρώ.

«Το περασμένο καλοκαίρι, επικράτησε ψυχραιμία στο θέμα της κρίσης επειδή, εν μέρει, οι ​​πολιτικοί της ζώνης του ευρώ πήγαν στις παραλίες και σταμάτησαν να αντικρούουν δημόσια ο ένας τον άλλον, καθημερινά,” είπε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας.
»Αυτή η στιγμή δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα φέτος».

Περισσότερα: reuters.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ