Είναι o αποικισμός του Άρη επιτακτική ανάγκη; “Ναι”

“Δεν νομίζω ότι η ανθρωπότητα θα επιβιώσει τα επόμενα 1.000 χρόνια, αν δεν εξαπλωθεί στο διάστημα”, δήλωσε από τη μία ο Stephen Hawking, και από την άλλη, η κυβέρνηση Ομπάμα αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη νέων διαστημικών τεχνολογιών, την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος με τα ρομπότ, και την ώθηση των ανθρώπων πιο κοντά στο να ζουν «έξω από τον κόσμο». Όλα αυτά θα χρηματοδοτηθούν με αύξηση του προϋπολογισμού της NASA κατά 6 δισ. δολάρια σε διάστημα πέντε ετών…

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, θα δούμε το ανανεωμένο πρόγραμμα της NASA να εστιάζει στην επιστημονική καινοτομία, αντί να δημιουργεί εκ νέου παλαιά πειράματα. Συγκεκριμένα, ο διοικητής της NASA, Charlie Bolden, δήλωσε: “Θα δείξουμε ευρείας κλίμακας, νέες και καινοτόμες εφευρέσεις για τις διαστημικές πτήσεις, όπως αποθήκες καυσίμων σε τροχιά, τεχνολογίες προσέγγισης και ελλιμενισμού, και κλειστά συστήματα υποστήριξης της ζωής, έτσι ώστε οι μελλοντικές ρομποτικές και επανδρωμένες αποστολές εξερεύνησης να είναι -και οι δύο- εξαιρετικά ικανές και πιο προσιτές. Επίσης, 3.000.000.000 δολάρια επιπλέον θα διατεθούν, μέσα σε διάστημα πέντε ετών, σε ρομποτικές αποστολές εξερεύνησης, πρόδρομους, που θα ανοίξουν το δρόμο για τη μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση της Σελήνης, του Άρη και κοντινών αστεροειδών. “

Η νέα στρατηγική επίσης επιφυλάσσει “νέους κινητήρες, προωθητικά, υλικά και διεργασίες καύσης, και τελικά οδηγεί σε καινοτόμους τρόπους πρόσβασης στο Διάστημα, πέρα από τη γήινη τροχιά.” Ο Ομπάμα έχει παραχωρήσει μέρος της ανάπτυξης της διαστημικής πτήσης στον ιδιωτικό τομέα, με νέα εγχειρήματα, όπως η SpaceX, που θα μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), και άλλες εταιρείες αεροδιαστημικής που είναι πολύ κοντά στο να στείλουν ανθρώπους σε τροχιά.

Ο Hawking πιστεύει ότι τα ταξίδια στο διάστημα είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει ο άνθρωπος μακροπρόθεσμα. «Η ζωή στη Γη απειλείται συνεχώς να εξαφανιστεί από μια καταστροφή, όπως από την ξαφνική υπερθέρμανση του πλανήτη, έναν πυρηνικό πόλεμο, ένα γενετικά μεταλλαγμένο ιό ή άλλους κινδύνους. Νομίζω ότι η ανθρώπινη φυλή δεν έχει μέλλον αν δεν πάει στο διάστημα.»

Τα προβλήματα με την λύση του Hawking είναι ότι ενώ μπορεί να σωθεί ένα «σπόρος» της ανθρώπινης ζωής -μερικά τυχερά δείγματα-δεν θα σωθούν οι κάτοικοι της Γης. Η πλειοψηφία των Γήινων  θα πρέπει να μείνει πίσω σε έναν πλανήτη όλο και πιο ακατάλληλο για ζωή.

Πηγή: The Daily Galaxy

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ