Εταιρία ηλεκτρισμού σχεδιάζει ένα γιγάντιο ηλιακό Πύργο

Στην έρημο της δυτικής Αριζόνα, μία εταιρεία ενέργειας προτίθεται να χτίσει την ψηλότερη καμινάδα του κόσμου – έναν πύργο ύψους 2.600 μέτρων (δεύτερη ψηλότερη κατασκευή στον κόσμο), που θα αποτελεί το κεντρικό θέμα ενός μη ρυπογόνου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη θερμότητα του ήλιου…

Το έργο ξεκίνησε από μια αυστραλιανή εταιρεία με την επωνυμία EnviroMission, η οποία αναφέρει ότι ελπίζει πως από τη στιγμή που θα τελειώσει την κατασκευή στις αρχές του 2015, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για 200.000 σπίτια. Δεν θα καίει καύσιμα.

Κάτι τέτοιο δεν έχει ποτέ πριν δοκιμαστεί στην Αμερική, αλλά ούτε και πουθενά αλλού στον κόσμο, εκτός από ένα μικρό πρόγραμμα στην Ισπανία. Ο πύργος θα είναι μόλις εκατοντάδες μέτρα κοντύτερος από τον ουρανοξύστη πολυτέλειας Burj Khalifa στο Ντουμπάι, και θα ήταν δύο φορές πιο ψηλός από το Empire State Building της Νέας Υόρκης.

“Θα ήταν ματαιόδοξο να πούμε ότι έχουμε τη λύση”, δήλωσε ο Chris Davey, ο πρόεδρος των εργασιών της EnviroMission στο Φοίνιξ των ΗΠΑ, “αλλά είναι μια λογική εναλλακτική ενέργεια.”
Όταν κάποιος αναφέρει την ηλιακή ενέργεια, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πιθανώς τα φωτοβολταϊκά – τις μεγάλες, επίπεδες οθόνες που έχουν χρησιμοποιηθεί για να δίνουν ενέργεια στα διαστημικά σκάφη, αλλά μέχρι τώρα θεωρούνται πάρα πολύ ακριβά για μεγάλης κλίμακας εμπορική χρήση. Η EnviroMission σχεδιάζει κάτι πολύ διαφορετικό.

Το σχέδιό της αποτελείται από μια γιγάντια, στυλ θερμοκηπίου δομή, όπου ο αέρας θα παγιδεύεται και θα γίνεται καυτός – θα φτάνει του 160 βαθμούς Κελσίου.
Ο ζεστός αέρας που -όπως γνωρίζουμε- προσπαθεί να ανέβει ψηλά, θα κατευθύνεται στον ψηλό πύργο, στο κέντρο. Κατά τη διαδρομή του, θα περνά μέσα από τις 32 ανεμογεννήτριες, των οποίων οι λεπίδες θα περιστρέφονται και θα κινούν γεννήτριες δημιουργώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Το εργοστάσιο δεν θα καίει κανένα καύσιμο, και δεν θα εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου.

«Είναι μια πολύ θετική πράξη», δήλωσε ο John Drum, μέλος του τοπικού συμβουλίου των εποπτικών αρχών. “Θα φέρει αρκετές θέσεις εργασίας στο νομό μας, και όταν τελειώσει θα χρειάζεται 40 με 50 άτομα για να το λειτουργούν.”

Καθαρή Ηλιακή Ενέργεια, ακόμη και τη νύχτα

Η EnviroMission λέει ότι η ομορφιά του σχεδιασμού της βρίσκεται στο ότι το εργοστάσιο δεν λειτουργεί μόνο στο καυτό φως του ήλιου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει κάποια πηγή θερμότητας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιχείρηση, η καμινάδα θα παράγει ενέργεια ακόμα και τη νύχτα. Ο αέρας στο κουβούκλιο θα θερμαίνεται από την άμμο κάτω από αυτό, η οποία θα έχει απορροφήσει υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, θυμηθείτε ότι η μονάδα απέχει πολύ  ακόμη από το να κατασκευαστεί. Η χρηματοδότηση του έργου, που σήμερα εκτιμάται σε 750 εκατομμύρια δολάρια, είναι δύσκολη. Υπάρχουν ακόμα κανονισμοί που ισχύουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, ο άνθρακας και το  φυσικό αέριο, παρά την ατμοσφαιρική ρύπανση και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν, όταν καίγονται, παράγουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αν και δεν θέλουν να αντιταχτούν σε μια πηγή καθαρής ενέργειας ή σε κάτι που θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, ανησυχούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποδημητικά πτηνά και την τοπική άγρια ​​ζωή, ακόμη και στην έρημο.

Πηγή:abc news

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ