“ΠΟΛΕΜΟΣ” ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους τόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τυρνάβου που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση μετά από πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης με μοναδικό θέμα την αναζήτηση τρόπων πίεσης για την εξασφάλιση αποζημιώσεων

dstyrn3για τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό του Μαρτίου.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στ. Χατζηκράχτης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος αφήνοντας αιχμές και για τα αποτελέσματα της προχθεσινής επίσκεψης του προέδρου του ΕΛΓΑ στον Τύρναβο υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει ο δήμος μαζί με τους αγρότες να πιέσουν την κυβέρνηση για πολιτική λύση στο πρόβλημα με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί και δεν θέλει να αποζημιώσει τους πληγέντες.

Την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του δήμου τόνισε και ο πρώην δήμαρχος Ν. Μαλάκος, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της δημοτικής αρχής και προτείνοντας την άμεση επίσκεψη αντιπροσωπείας δήμου και αγροτών στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα σκληρός προς τη δημοτική αρχή εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Δράσης πολιτών Στ. Ροντούλης, ο οποίος την κατηγόρησε για άγνοια, για ανικανότητα αλλά και προσπάθεια εξαπάτησης των αγροτών μέσω της επίσκεψης του προέδρου του ΕΛΓΑ στον Τύρναβο.

Μάλιστα ο κ. Ροντούλης επικαλούμενος τον κανονισμό του ΕΛΓΑ υποστήριξε ότι θα έπρεπε  ο δήμος σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους της χώρας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έδωσε προσθήκη στον κανονισμό του ΕΛΓΑ που προβλέπει τη συγκρότηση με απόφαση υπουργού επιστημονικής επιτροπής για την τεκμηρίωση των αίτιων που οδηγούν στη μείωση παραγωγής ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες.

Παράλληλα επικαλούμενος τον ίδιο τον κανονισμό Ντε Μινιμις υποστήριξε ότι δεν προβλέπει αποζημιώσεις στην πρωτογενή παραγωγή και κατά συνέπεια ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ εξαπατά τους αγρότες λέγοντας θα πάρουν αποζημιώσεις μέσω του κανονισμού Ντε Μίνιμις.

Από την πλευρά της η κ. Αν. Ψύρρα ζήτησε συνεργασία όλων των παρατάξεων για τη συγκρότηση μετώπου μαζί με τους αγρότες που θα διεκδικήσει από το υπουργείο αποζημιώσεις για τον παγετό.

Ο Δήμαρχος

dstyrn1Ιδιαίτερα σκληρός προς τους κ.κ. Χατζηκράχτη, Μαλάκο και Ροντούλη ήταν στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος υπεραμυνόμενος των ενεργειών του όλο το προηγούμενο διάστημα για την εξασφάλιση λύσης στο θέμα του παγετού αλλά και σε άλλα θέματα που απασχολούν τους αγρότες του δήμου Τυρνάβου, ενώ ειδικά για την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ στον Τύρναβο υποστήριξε ότι είχε προγραμματιστεί εδώ και δύο – τρεις μήνες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους στην Αθήνα και κατηγόρησε όλους όσοι χαρακτήρισαν φιέστα και ενέχουσα σκοπιμότητες την επίσκεψη.

Ο Χρ.Τσιόπας

Τη σκυτάλη των επιθέσεων στην αντιπολίτευση και ειδικά στο κ. Ροντούλη πήρε ο αντιδήμαρχος Χρ. Τσιόπας ο οποίος αφού τόνισε ότι ο επικεφαλής της Δράσης Πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια μέσω των υβριστικών χαρακτηρισμών που χρησιμοποιεί στις ανακοινώσεις του, κατηγόρησε τον κ. Ροντούλη για επιλεκτική χρήση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και ψευδούς εικόνας της πραγματικής κατάστασης για τις αποζημιώσεις λόγω παγετού, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική του πορεία αποκαλώντας τον γυρολόγο και καλώντας τον να απαλλάξει την πολιτική ζωή και την αυτοδιοίκηση από την παρουσία του.

Οι αποφάσεις

Τελικά και αφού υπήρξαν και άλλες κόντρες ειδικά μεταξύ του δημάρχου και του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Μπαντόγια το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση για επίσκεψη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα, ενώ υιοθετήθηκε και η παρακάτω πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

«Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις και το 100% σε ροδάκινα, αχλάδια και σταφύλια.

Ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει ότι το σύνολο των ζημιών οφείλονται στον παγετό, και επιβεβαιώθηκε αυτό και από τον πρόεδρό του, που προσκλήθηκε από την Δημοτική Αρχή, να παρευρεθεί σε σύσκεψη, παραμονή της σημερινής συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έτσι για ακόμη μια φορά και με αφορμή τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αποδεικνύεται, το πόσο απροστάτευτοι είναι από το κράτος οι αγρότες.

Παράλληλα οι καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, θα προκαλέσουν μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται, εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ στα πλαίσια της ΚΑΠ, αλλά και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ.

Ζητούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί στην:

  • Άμεση αποτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί όλες οι καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, από τον παγετό στις 26 Μαρτίου 2016.
  • Να καταβληθούν άμεσα στους αγρότες, οι αποζημιώσεις που οφείλονται από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές του 2015.
  • Να γίνει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια που πλήττουν τις καλλιέργειες, στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
  • Να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ