ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ

Με την περιοδική έκθεση «Τέχνης Υφαντουργήματα», εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, θεματικές ξεναγήσεις και βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, συμμετέχει στο φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Για το 2016 το θέμα του εορτασμού είναι «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας  είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τοπίο που το περιβάλλει. Κύρια αποστολή του είναι η διάσωση, ανάδειξη και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με κέντρο βάρους τη Θεσσαλία, είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό του κέλυφος του είτε έξω από αυτό. Με το επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο εδώ και σαραντατρία χρόνια συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση  του πολιτιστικό τοπίου, αποτελώντας ένα δυναμικό κέντρο πολιτισμού.

Φέτος, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας θα συμμετάσχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων υλοποιώντας τις εξής δράσεις:

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Τέχνης Υφαντουργήματα», την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 στις 20:00. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Για πρώτη φορά εκτίθεται μεγάλος αριθμός  έργων παραδοσιακής υφαντικής από μαλλί σε έναν διάλογο με εικαστικά έργα γνωστών καλλιτεχνών από τις αρχές του 20ου αι. Τα εικαστικά έχουν θέματα εμπνευσμένα από τον παραδοσιακό βίο με έμφαση στην υφαντική. Τα εκθέματα προέρχονται από τη Συλλογή Γιώργου και Λένας Γουργιώτη καθώς και από τις Συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας. Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας στις 21:00.

Εβδομάδα υφαντικής με ποικίλες δράσεις όπως: εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, θεματικές ξεναγήσεις και βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων (23 και 25/5) με αντικείμενο την υφαντική, τις φυσικές χρωστικές, την εφαρμογή της μάλλινης κλωστής στο κέντημα: 23-27 Μαΐου 2016.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (Οδός Γ. Γουργιώτη – πάροδος οδού Φαρσάλων – τηλ 2410 239446).

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη (8:00-20:00).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ