Οι ΕΛΒΕΤΟΙ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ $ 2.500 ΤΟ ΜΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ – ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Η χώρα στις 5 Ιούνη θα ψηφίσει για το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα για να αντικαταστήσει τις διάφορες παροχές κοινωνικής πρόνοιας. Παρά το γεγονός ότι οι εμπνευστές του σχεδίου δεν έχουν πει συγκεκριμένα πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το βασικό αυτό εισόδημα, έχει προταθεί το ποσό των 2.500 φράγκων για έναν ενήλικα και 625 για κάθε παιδί.

Τα δημοψηφίσματα είναι συνηθισμένα στην άμεση δημοκρατία της Ελβετίας. Η συγκεκριμένη πρόταση συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 100.000 υπογραφές.

Η ιδέα της πληρωμής όλων με ένα βασικό μισθό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και άλλων χωρών, όπως ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Φινλανδία, όπου μια αρχική μελέτη ξεκίνησε το περασμένο έτος.

Οι εμπνευστές λένε οτι το ποσό που έχει αναφερθεί θα επιτρέψει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Παρόλα αυτά, σε ετήσια βάση, θα παίρνουν μόνο 30.000 φράγκα, ελάχιστα πάνω από  το όριο της ψτώχειας που βρίσκεται στα 29.501 φράγκα.

Το  2014 περίπου ένα στα οκτώ άτομα στην Ελβετία ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Περισσότεροι από ό, τι στη Γαλλία, τη Δανία και τη Νορβηγία. Ανάμεσα σε όσους ήταν άνω των 65 ετών, σχεδόν ένας στους πέντε ήταν φτωχός.

«Δεν είναι οτι υπάρχει απελπιστική φτώχεια στην Ελβετία», δήλωσε ο Andreas Ladner, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. “Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αρκετά χρήματα, και άλλοι που εργάζονται και δεν κερδίζουν αρκετά.”

Το Μεγάλο Πείραμα

Μεταξύ των υποστηρικτών του βασικού εισοδήματος είναι ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος λέει ότι είναι αναγκαίο καθώς η αυτοματοποίηση και τα ρομπότ όλο και συμβάλλουν στη μείωση των θέσεων εργασίας.

Μια πλούσια χώρα όπως η Ελβετία έχει τη μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσει αυτό το μεγάλο πείραμα”, είπε.

Η πρωτοβουλία δεν καθορίζει ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούν οι μη-πολίτες για να λαμβάνουν το εισόδημα.

Στην πρόταση αυτή αντιτίθεται η κυβέρνηση, η οποία λέει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε αύξηση των φόρων, δημιουργία αντικινήτρων για εργασία και θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη δεξιοτήτων. Η οικονομία έχει ήδη παραλύσει από το ισχυρό φράγκο, με τις επιχειρήσεις να προειδοποιούν ότι θα μεταφέρουν την παραγωγή τους σε λιγότερο ακριβές τοποθεσίες για να μειώσουν το κόστος.

«Έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οικονομία μας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Alain Berset. Η άποψη αυτή φαίνεται να έχει χτυπήσει μια χορδή στο εκλογικό σώμα αφού οι  δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν οτι περίπου το 60% των πολιτών αντιτίθενται στην πρωτοβουλία.

Με πληροφορίες από το bloomberg.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ